REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmRegizorul român Adam Soch își prezintă filmul la MoMA


     Adam Soch, un cunoscut regizor româno-american, este prezent, cu filmul documentar Reza Abdoh: Theater Visionary, la Muzeul de Artă Modernă (MoMA PS1) din New York. Celebrul muzeu american a organizat prima mare retrospectivă dedicată regizorului de teatru avangardist Reza Abdoh. În cadrul acestei expoziții, se proiectează și materialele video ale lui Adam Soch despre Reza, pe care acesta le-a inclus în documentarul Reza Abdoh: Theater Visionary, prezent deja în multe festivaluri internaționale de film.
     Expoziția a fost deschisă duminică, 3 iunie 2018, la MoMA PS1, la New York, și va putea fi văzută până în data de 3 septembrie 2018. Ulterior, această expoziție va fi prezentată, în perioada 2 februarie – 29 aprilie 2019, la KW Institute for Contemporary Art din Berlin.
     „Am colaborat cu Reza, unul dintre cei mai bine cotați artiști ai anilor ’90, din Los Angeles, New York și Europa încă de la începutul carierei sale. Am văzut ceva deosebit în abilitatea și felul lui de a percepe nu numai teatrul, dar și lumea din jurul său. Am devenit nu doar foarte buni colaboratori, dar și prieteni. Am continuat să fiu admiratorul creativității, îndrăznelii și imaginației sale. Avea încredere în mine foarte mare permițându-mi să filmez orice vreau, oricând. S-a dovedit a fi o binecuvântare uimitoare. Am fost atât de încântat încât produceam cu Reza ceea ce regiza. În plus, filmam și procesul de repetiții cu actorii. La un moment dat Reza a devenit foarte bine cotat în lumea teatrului american și european. Am continuat să colaboram, eu făcând și design pentru piesele sale de teatru, care deveneau din ce în ce mai de succes. Însă filmam și piesele sale. Astfel ca am devenit arhivarul lui oficial. În 1995, când Reza a decedat în New York la o vârsta fragedă, la 32 de ani, am rămas în posesia unui vast material video și printat. Reza a lăsat în testamentul său să nu se mai prezinte cele opt piese de teatru scrise de el, dar nu a menționat nimic de materialul video pe care l-am filmat. Așa că, după 18 ani de la moartea lui, am primit drepturile din partea familiei sale de a face un documentar. A fost enorm de greu, dar a meritat”, a declarat regizorul Adam Soch.
     Cu regizorul de teatru Reza Abdoh, Adam Soch a creat și proiectat video-uri pentru piesele: „Hip-Hop Waltz of Eurydice”, „Bogeyman”, „The Law of Remains”, „Tight Right White”, „Quotations from a Ruined City”. De asemenea, Adam Soch a produs The Blind Owl, primul și singurul film regizat de Reza Abdoh. 
     Reza Abdoh – Theater Visionary (2015) prezintă impactul muncii explozive a regizorului de teatru Reza Abdoh, scos la iveală, la douăzeci de ani de la moartea sa, cu imagini din spectacolele sale și interviuri exclusive cu cei apropiați lui: familie, prieteni, actori, critici de arta, regizori. „Îl întâlnești pe Reza Abdoh o dată în viață”, declara cunoscutul regizor de opera, teatru și film Peter Sellars.
     Adam Soch a plecat din România în Statele Unite ale Americii, înainte de 1989. Este unul dintre cei patru inițiatori ai postului de televiziune de artă american: Classic Arts Showcase (CAS), un program tv difuzat la nivel național 24/24, oferind spectacole înregistrate sau difuzate în direct de muzică clasica, balet, operă, teatru, filme documentare, animații, muzica corala, folk, filme clasice și dans contemporan. 
      A regizat și editat The Return, un documentar produs de Vanessa Redgrave despre soarta artiștilor după războiul din Kosovo. În ultimii ani, Adam Soch a editat cinci filme artistice și documentare ale regizorului Christopher N. Rowley. În 1999, Adam Soch a obținut premiul „L.A. Weekly Theatre Award din partea importantului săptămânal american Los Angeles Weekly.
     Detalii: www.rezaabdohdocumentaryfilm.com
 
(06.06.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adam soch, moma museum of modern art, reza abdoh, reza abdoh: theater visionary film

Opinii: