REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Redescoperirea arhivei de documente a Sahia Film


     Săptămâna trecută, pe 12 iulie, reprezentați ai grupurilor de lucru implicate în proiectul de revitalizare a Arhivei Naționale de Film, inițiat de Ministerul Culturii, au descoperit arhiva Sahia Film, despre care se credea că ar fi fost pierdută, în subsolul uneia dintre clădirile aflate în proprietatea Sahia Film S.A., respectiv cea de pe strada Jean-Louis Calderon nr. 33.
     Cel mai probabil, arhiva a fost depozitată aici la începutul anilor 2000, în condiții improprii de umezeală. Din ceea ce s-a putut constata la o primă vedere, arhiva conține actele administrative ale Sahia din perioada 1950-1990, care oferă informații importante despre sistemul de lucru al studioului în economia socialistă. Actele depozitate aici sunt: dosare de producție ale filmelor documentare, scenarii și decupaje, caiete de film, planuri de producție cinematografică, sistemul de finanțare și salarizarea angajaților, precum și acte relevante despre relațiile internaționale ale Sahia cu studiouri similare din Franța, Marea Britanie sau Germania Federală.
     Conform anunțului făcut de Ministrul Culturii, Corina Șuteu, pe pagina sa publică de Facebook, „experți ai Bibliotecii Naționale a României vor realiza în cel mai scurt timp un raport conținând recomandări de intervenție tehnică directă. Ulterior, Ministerul Culturii se angajează să demareze toate procedurile necesare pentru salvarea documentelor și depozitarea lor în condiții adecvate, cu scopul de a deveni accesibile cercetărilor.”
     Detalii: Adevărul
(20.07.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: arhiva de documente sahia, arhiva nationala de filme, corina suteu, ministerul culturii din romania, sahia film

Opinii: