REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmRadu Jude deschide Les Films de Cannes à Bucarest


Festivalul (24-30 octombrie) se deschide la Cinema Studio cu Trece şi prin perete, în regia lui Radu Jude, singurul film românesc selecţionat, şi premiat, anul acesta la Cannes.

Vineri, 24 octombrie, de la 17.30, regizorul Radu Jude va fi prezent şi va introduce filmele. Trece şi prin perete, inspirat de o povestire de Anton Cehov, a primit Menţiune specială în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs. Acesta va fi proiectat într-un calup de patru scurtmetraje multi-premiate regizate de Jude, alături de Lampa cu căciulă (2006), Alexandra (2008) şi O umbră de nor (2013). Acesta din urmă a fost selecţionat tot în Quinzaine des Réalisateurs, anul trecut. Intrarea la proiecţiile de scurtmetraj este liberă. 
White Dog, un film pentru oameni şi câini 
În închidere, Les Films de Cannes à Bucarest propune un eveniment neobişnuit pentru spectatori: o seară la film deschisă deopotrivă oamenilor şi câinilor lor, la mult-aşteptatul White God/ Oraşul câinilor, câştigătorul secţiunii Un Certain Regard şi candidatul Ungariei la Oscar. 
Încasările din bilete vor fi donate proiectelor de adopţie la distanţă a câinilor fără stăpân. Câinii şi stăpânii lor vor fi vedetele serii în închiderea Les Films de Cannes à Bucarest, pe 30 octombrie, de la 20.00, la Cinema Patria, la premiera thriller-ului despre o „apocalipsă” a câinilor fără stăpân în Budapesta, White God/ Oraşul câinilor. Spectatorii vor avea parte de un eveniment cu totul special: o seară inedită la care vor avea acces împreună cu câinii lor şi vor fi fotografiaţi la panoul festivalului. 
Al şaselea şi cel mai bun film al regizorului maghiar Kornél Mundruczó, potrivit „Variety”, în Oraşul câinilor apar peste 250 de câini dresaţi cu 6 luni înainte de începerea filmărilor, iar cei doi din rolul principal (Body şi Luke au jucat acelaşi personaj) au primit neoficialul Palm Dog, echivalentul Palme d’Or-ului pentru protagoniştii canini. Principalul lor rival a fost Roxy, câinele lui Jean-Luc Godard din Adieu au langage„O fabulă despre o specie superioară şi inferiorii ei căzuţi în dizgraţie...”, este o alegorie impresionantă despre rasism şi inegalitate socială, în care câinii fără stăpân se coalizează ca să se răzbune pe oameni. Filmul este  inspirat de o ştire reală din Ungaria: extrema dreaptă a încercat - fără succes - să voteze o lege prin care stăpânii de câini ar fi fost impozitaţi diferit: taxe mari pentru metişi, taxe mai mici pentru câinii cu pedigriu şi scutire de plată pentru rasele ungureşti. În film, o fetiţă de 13 ani îşi caută cu disperare câinele lăsat pe stradă de tatăl ei, după impunerea acestei legi. Titlul White God este un clin d’oeil la un film cult din 1982, White Dog, al lui Sam Fuller, despre un ciobănesc german dresat să atace oameni cu pielea închisă la culoare. Oraşul câinilor va fi distribuit în România de Parada Film. 
Kornél Mundruczó este una dintre cele mai puternice voci din cinema-ul contemporan. A mai fost selecţionat la Cannes cu Johanna (Un Certain Regard, 2005), Delta (Premiul FIPRESCI 2008) şi Tender Son - The Frankenstein Project (Competiţie, 2010). Pe acesta din urmă l-a prezentat personal la prima ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest. 

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 şi 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria şi Cinema Elvira Popescu. 
Les Films de Cannes à Bucarest, ediţia a V-a, este organizat de Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Primăriei Sectorului 1 şi al Institutului Cultural Român. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm şi Voodoo Films, Filminute. NexT prezintă selecţia de scurtmetraje Semaine de la Critique. Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului. 
Detalii: www.filmedefestival.ro / facebook

 


 Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinema elvira popescu, cinema patria, cinema studio, les films de cannes a bucarest, radu jude, scurtmetraje romanesti la cannes, trece si prin perete, white dog

Opinii: