REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Radu Ciorniciuc lucrează la un nou proiect documentar pentru HBO Europe


     Aflat în plin circuit festivalier cu Acasă, cel mai premiat documentar românesc din ultimii ani, Radu Ciorniciuc lucrează deja la următorul său film, Tata. Co-regizat alături de scenarista Acasă și partenera de viață a lui Ciorniciuc, Lina Vdovîi, noul film se va concentra pe sclavia modernă.
     "Este vorba despre un tată care trăiește și lucrează în condiții moderne de sclavie", spune Ciorniciuc pentru Variety. "El a fost violent cu fiica sa când  aceasta era tânără și acum se întâlnesc. Este jurnalistă și vrea să-l confrunte în Italia, unde acesta a venit din Moldova pentru a munci. Ea află că tatăl său trăiește un coșmar al sclaviei moderne de două decenii deja, iar investigația pe care ea o pornește le oferă o platformă pentru a explora legătura lor ruptă. Așadar, o altă poveste de familie ", spune el despre proiectul pe care îl filmează de doi ani încoace, susținut de HBO Europe, care a finanțat și Acasă. Ciorniciuc se va reuni și cu producătoarea debutului său, cineasta Monica Lăzurean-Gorgan.
     Deși admite că filmul „alunecă încet spre ficțiune”, va fi un alt documentar personal pentru Ciorniciuc. „Nu numai personajele din film sunt o familie apropiată, dar este o poveste importantă pentru generația noastră - nu cred că am un prieten din copilărie care să nu fi avut un membru al familiei plecat la muncă în străinătate. Relațiile de familie s-au schimbat în moduri pe care încă încercăm să le înțelegem ”, spune el.
     Precum AcasăTata, care va fi lansat în doi ani, va arăta ambiguitatea problemei pe care o urmărește. "Toate elementele sclaviei, inclusiv violența fizică, rasismul și condițiile de viață precare sunt acolo, ceea ce face realitatea personajelor noastre destul de tulburătoare. Unele dintre acestea sunt foarte vizibile, implicând adesea acțiuni în justiție, iar altele sunt mai subtile. Gândiți-vă doar la toți acești lucrători care ne culeg fructele, lucrând 18 ore pe zi fără a fi plătiți pentru orele suplimentare, fără a avea pauză. Există o mare vulnerabilitate în aceste comunități."
Detalii: Variety
(26.10.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: acasa my home film, hbo europe, monica lazurean-gorgan, radu ciorniciuc, tata film

Opinii: