REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Radu Ciorniciuc: ”Acasă/My Home a fost o experiență de viață pentru noi”


     Doi tineri jurnaliști, Radu Ciorniciuc și Mircea Topoleanu, au ajuns ei înșiși subiect de știri, când s-au anunțat premiile la Festivalul Sundance, înființat de Robert Redford. Documentarul filmat de ei, produs de Monica Lăzurean-Gorgan și montat de Andrei Gorgan, Acasă / My Home, a luat Premiul Special al Juriului pentru imagine și a stârnit mult interes din partea presei de specialitate de la Sundance. Felul atipic în care e filmat, conexiunea emoțională cu eroii i-au impresionat pe membrii juriului.
     Filmul regizat de Radu Ciorniciuc pe un scenariu scris de Lina Vdovîi este povestea familie Enache, care trăia în mijlocul Deltei Văcărești, până când Parcul Natural Văcărești a căpătat statul de zonă protejată, iar ei au fost evacuați. Odiseea acestei familii, care nu ieșea din sălbăticia locului, dar care a trebuit să fie strămutată în oraș, a generat acest documentar, dar și Proiectul social ”Acasă”, care are menirea să-i ajute să se integreze social. Unii dintre membrii familiei sunt acum ghizi sau rangeri în parc.  
     După acest debut victorios, Radu Ciorniciuc și Lina Vdovîi lucrează deja la alte documentare, iar el nu excude ideea de a face și un film de ficțiune.
     Radu Ciorniciuc este membru al asociației de jurnalism independent Casa Jurnalistului și colaborează cu numeroase televiziuni din mai multe țări, pentru care realizează reportaje de investigație.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
   
 
 
(10.03.2020)

Cuvinte cheie: acasa my home documentary, radu ciorniciuc

Opinii: