REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„QED”, un film cu actori premiaţi


Doi dintre cei mai apreciaţi actori în teatrul românesc, Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu, au roluri principale în filmul Q.E.D. - Quod Erat Demonstrandum, scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki.

Filmul intră în cinematografele din toată ţara în 10 octombrie, după ce a circulat prin marile festivaluri şi a adunat câteva premii importante. 
În drama cu accente policier, a cărei acţiune se petrece în anii ’80, Sorin Pârvu (Sorin Leoveanu) este un matematician, a cărui decizie de a trimite lucrări importante unei universităţi americane, fără aprobarea Partidului, duce la un şir de acţiuni ce îi implică pe soţia lui Elena (Ofelia Popii), care aşteaptă un paşaport pentru a pleca la soţul fugit în Franţa, şi pe Voican (Florin Piersic Jr.), un ofiţer de Securitate pornit pe urmele celor doi. Roluri importante au şi Virgil Ogăşanu, tatăl Elenei, şi Dorian Boguţă, colegul matematicianului. 
Publicaţia americană „Variety” a remarcat transformarea impresionantă a lui Florin Piersic Jr., dar şi jocul subtil şi puternic al celor doi protagonişti: „Leoveanu şi Popii sunt cunoscuţi mai degrabă din teatru decât din film, însă sunt actorii ideali pentru rol şi jocul lor nu are nici un pic de teatralitate”. 
„E posibil ca multe filme româneşti să o aibă în distribuţie, de acum înainte, pe Ofelia Popii, o actriţă de teatru care demonstrează că poate trece uşor de pe scenă pe platourile de filmare”, scrie publicaţia Cineuropa. 
Una dintre puţinele actriţe din România cu două premii UNITER în portofoliu, pentru rolul Mefisto din „Faust”, montat de Silviu Purcărete, şi pentru one-woman show-ul „Felii”, Ofelia Popii este la primul ei rol central într-un lungmetraj de cinema. Actriţă la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, a apărut în Rocker (regia Marian Crişan, 2013) şi Undeva la Palilula (regia Silviu Purcărete, 2012). 
Sorin Leoveanu este angajat la Teatrul Naţional din Craiova şi are trei premii UNITER pentru interpretare. A apărut în filmele Undeva la Palilula, Sur la frontière (regia Bogdan Ştefan, 2007) şi Capul de zimbru (regia Lucian Pintilie, 2005).
Pentru rolul din QED a fost ajutat de profesorul şi activistul Nicuşor Dan, fost olimpic la această materie. „N-am fost niciodată nici prieten, nici admirator al matematicii. Pur şi simplu nu am fost născut pentru asta! Luam maxim 5 sau 6 la şcoală. Şi e îngrozitor să fii obligat să reţii formule matematice dar, din fericire, cinematografia îţi oferă destule soluţii pentru asta”, povesteşte Sorin Leoveanu. 
Din distribuţie fac parte şi actorii Virgil Ogăşanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguţă, Marc Titieni, Paul Ipate, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin. 
Q.E.D. este scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, aflat la al doilea lungmetraj, după Cealaltă Irina (2009).
Este prima producţie românească realizată pe peliculă alb-negru de la Moromeţii (1988) încoace, cele două filme având acelaşi director de imagine – Vivi Drăgan Vasile. A obţinut Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Roma şi cel pentru scenografie la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST. QED a fost proiectat la New Directors/ New Films (New York), Göteborg, Vilnius, Karlovy Vary şi TIFF (competiţia internaţională). 
Filmul este produs de Velvet Moraru, prin ICON Production, casa de producţie care a realizat şi Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (regia Andrei Ujică, 2010). Pelicula este realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & The Group şi cu participarea Abis Studio şi HBO România. 
Afişul şi trailerul filmului sunt create de Good Hands. Afişul Q.E.D. este o creaţie a lui Alexandru Nimurad, iar trailerul este conceput de Liviu Neagoe.
Detalii: Facebook
 

Cuvinte cheie: andrei gruzsniczki, film romanesc, florin piersic jr, ofelia popii, premiera romaneasca, qed, quod erat demonstrandum, sorin leoveanu

Opinii: