REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmQ&A cu Barry Jenkins, la American Independent Film Festival


     Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun actor în rol secundar sunt cele trei Premii Oscar din palmaresul filmului Moonlight/În lumina lunii (regia Barry Jenkins). Vineri, 15 septembrie, regizorul va deschide prima ediție a American Independent Film Festival la București, printr-o discuție cu publicul în direct prin Skype, la finalul proiecției celui de-al doilea lungmetraj al său. Proiecția este programată la Cinemateca Eforie, de la ora 18:15.
     „Cred că este important ca oamenii să se recunoască pe ei înșiși în film, dar este și mai important să vadă oameni pe care poate nu îi cunosc,” spune Barry Jenkins despre Moonlight, o poveste atemporală despre legături umane și descoperirea de sine, care a câștigat peste 150 de premii. Filmul este distribuit în România de Transilvania Film.
     Despre maturizare și căutarea propriului drum în viață vorbesc și Novitiate (regia Maggi Betts) și Patti Cake$ (regia Geremy Jasper), două dintre cele mai lăudate debuturi în ficțiune de la Festivalul Sundance de anul acesta, care vor fi prezentate în premieră în România la American Independent Film Festival. Novitiate, este povestea inițierii unei tinere din Tennessee, Cathleen, în dragostea față de Dumnezeu, odată cu înscrierea la o școală catolică. Acțiunea are loc pe parcursul a zece ani, în prima jumătate a anilor 60, pe fondul desfășurării Conciliului Vatican II, care aborda relațiile dintre Biserica Catolică și lumea modernă, instaurând noi dogme privind modul în care urma să fie condusă Biserica. Filmul este programat pe 18 septembrie, de la ora 21:00, la CinemaPRO și, respectiv, 19 septembrie, de la ora 18.30, la Cinemateca Eforie. Novitiate este distribuit în România de InterCom Film.
     Direct din Jersey, vine povestea plină de umor, energie și beat-uri memorabile a lui Patti Cake$. Lungmetrajul urmărește parcursul unei tinere cântărețe de rap dintr-un mediu defavorizat în căutarea celebrității. Filmul a fost prezentat în Quinzaine des réalisateurs, la Cannes, și selectat la Festivalul South by Southwest. Distribuit în România de Odeon Cineplex, va putea fi văzut în premieră vineri, 15 septembrie, de la ora 21:15, la Cinemateca Eforie.
     Tot în New Jersey este plasat și cel mai recent film de ficțiune semnat de Jim Jarmusch, Paterson, prezentat în competiție la Cannes, un film despre victoriile și înfrângerile vieții cotidiene și despre poezia care zace în cele mai mici detalii. Proiecțiile au loc duminică, 17 septembrie, de la ora 16:00, la CinemaPRO și luni, 18 septembrie, ora 20:45, la Cinemateca Eforie. Filmul este distribuit în România de Voodoo Films.
     În premieră în România la American Independent Film Festival vor fi prezentate și: thrillerul Wind River (regia Taylor Sheridan - Premiul pentru regie - Un Certain Regard, Cannes 2017), Call Me by Your Name (regia Luca Guadagnino) și They, debutul regizoarei Anahita Ghazvinizadeh, produs de Jane Campion.
     Detalii: Filmedefestival.ro // American Independent Film Festival
(05.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: american independent film festival, barry jenkins, moonlight film, novitiate film, patti cakes film

Opinii: