REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPustnik a ales 8 rezidenți finaliști pentru cea de-a 6-a ediție


     Pustnik a ales cei 8 rezidenți finaliști, pentru cea de-a șasea ediție a rezidenței internaționale de scenaristică, care se va desfășura între 7 și 14 septembrie 2020. Cele opt proiecte au fost selectate dintr-un număr total de 110 înscrieri, din 52 de țări.
     Mai jos, lista finală a celor 8 finaliști selectați de curatorii rezidenței – Andreea Borțun și Bryn Chainey:
     Tim Ellrich – Tal der Könige (Germania)
     Cristina GroșanMeteos (România / Ungaria)
     Mika Gustafson – Sisters (Suedia)
     Mark Noonan – A Hidden Pearl (Irlanda)
     Răzvan Oprescu – Rehabilitated (România)
     Zhanna Ozirna – Ground Zero (Ukraina)
     Cenón Obispo Palomares & Xeph Suarez – Dancing the Tides (Insulele Filipine)
     Léa Triboulet & Iva Brdar – I Will Drink With The Bees (Franța / Serbia)
     “Anul acesta a fost unul deosebit de interesant. Nu am observat până acum în cadrul procesului de selecție o tendință atât de unitară de a explora în scriitură locurile de origine ale autorilor. Chiar dacă aplicanții provin din spații și medii foarte diferite cultural, multe dintre poveștile lor abordează teme similare: comunități subreprezentate, tați dispăruți, lumi rareori văzute pe ecran, fie din insule îndepărtate, fie din provinciile invizibile ale Estului. Am avut un sentiment puternic că regizorii de film de astăzi simt nevoia, mai mult ca până acum, să spună povești ale unor lumi pe care le cunosc foarte intim, îndepărtându-se de narațiunile și mediile mainstream și punând în centru realități foarte personale”, spune cofondatoarea Pustnik, Andreea Borțun.
     Timp de 8 zile, rezidenții își vor dezvolta primul sau al doilea scenariu de lungmetraj și vor avea parte de întâlniri cu cei 4 tutori ai ediției 6, profesioniști autohtoni și internaționali. Primele două nume confirmate sunt producătoarea Bianca Oana, cunoscută pentru Touch Me Not (r. Adina Pintilie, Ursul de Aur la Berlinale, 2018) și colectiv (r. Alexander Nanău, proiectat în cadrul Festivalului de film de la Veneția, 2019) și scenaristul Alexandru Baciu, cunoscut pentru scenariile filmelor lui Radu Muntean, cu care a colaborat la Hârtia va fi albastră, Marți, după Crăciun (Cannes, Un Certain Regard 2010), Alice T. sau Un Etaj mai jos (Cannes, Un Certain Regard 2015).
     În contextul epidemiei globale cauzate de apariția virusului Covid-19, anul acesta Pustnik își va desfășura ediția în mediul online. Astfel, rezidenții vor primi micro-granturi pentru a-și putea dedica cele 8 zile strict rezidenței și întregului proces de lucru.
     “În fiecare an ne dăm interesul în a alege proiecte diverse, atât din punct de vedere al conținutului, cât și al background-ului participanților. Încercăm pe cât posibil să dibuim dacă personalitatea unui potențial rezident se va potrivi cu cea a celorlalți scenariști finaliști; deși nu o nimerim de fiecare dată, până acum fiecare ediție a fost o experiență grozavă. Cred că Pustnik a devenit un reminder anual că scenariștii, deși sunt mai retrași, au nevoie de o comunitate de care să aparțină și cred că ăsta este lucrul cel mai de preț pe care noi îl oferim. Ne dorim să le oferim scenariștilor încredere, prin a le pune la dispoziție un mediu în care să poată scrie, alături de alți scenariști pe care îi admiră. Pentru noi asta înseamnă a încetini ritmul alert al orașului, a te bucura de mediul înconjurător și a te reconecta la pasiunea de a scrie”. (Bryn Chainey - co-fondator)
Detalii: Pustnik 
(11.08.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cristina grosan, pustnik 2020, pustnik rezidenta scenaristica, răzvan oprescu

Opinii: