REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Puntea” dintre artiști și țări


Filmul lui Vlad Trandafir începe cu drumul către Marsilia, un oraș pe care autorul nu-l iubește, are resentimente din vremea adolescenței lui de expat, când familia a plecat din România în Franța. Finalul este marcat de admirație pentru felul în care este luminat orașul de operele de artă presărate în orice colț. În 2013, Marsilia era Capitală Culturală Europeană. Regizorul însuși trece o punte emoțională cu ajutorul artei. Traseul e marcat de doi artiști plastici români: pictorul Ion Grigorescu și graficianul Dan Perjovschi. Întâlnirea cu cei doi are loc în contextul expoziției ”Le Pont”, deschisă la Muzeul de Artă Contemporană din Marsilia în 2013.
Interviurile cu cei doi artiști sunt montate ca un dialog la distanță în timp și viziune, iar Vlad Trandafir e intermediarul nevăzut în Puntea.

Ion Grigorescu, născut în 1945, este pictor, desenator și eseist. Experimentele lui video – ”Boxing” (1977) și ”Dialog cu tov.Ceaușescu” (1978) sunt acum prezentate în mari muzee ale lumii. Pictorul este cunoscut pentru preocupările lui legate de teme ca sexualitate, corpul uman, peisaj, omniprezența politicului. Contestatar al regimului comunist, nu a plecat din România, ci s-a retras din spațiul public și a pictat biserici. Notorietatea de acum i-a adus și participarea la expoziția de la Marsilia, unde cumnata lui, Catherina Kiss, s-a implicat în proiectul ”Le Pont”.  

Dan Perjovschi, născut în 1961, este un artist legat de ”aici și acum”. Participant la protestele din Piața Universității 1990, membru în Grupul pentru Dialog Social. Multe dintre expozițiile lui sunt realizate pe pereții muzeelor sau în spații publice. Desen, graffiti, performance, toate sunt ”efemeride”, cum le spune artistul, care expune în multe țări de pe toate continentele. Preocuparea lui pentru teme sociale din locul și momentul expoziției i-a adus notorietate, mai ales pentru umorul și eleganța abordării.
Proiectul ”Le Pont” de la Marsilia, 2013, i-a adus împreună, iar custodele Thierry Ollat vorbește cu admirație despre ei.
Început ca mărturie a participării românești la expoziția din Franța, filmul lui Vlad Trandafir deschide un dialog între artiști, crezuri și viziuni artistice. La proiecția de la Cinema Elvira Popescu au participat criticul de film Ileana Bîrsan și regizorul. Pictorul Ion Grigorescu a fost invitat special.După proiecțiile de la Festivalul Astra 2014 și Festivalul Francofoniei de la Tel Aviv 2015, documentarul Puntea apare acum pe dvd.  
 
Imagine: Dan Țuculescu  

 
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dan perjovschi, ion grigorescu, le pont documentar, le pont marsilia 2013, puntea film, the bridge film, vlad trandafir

Opinii: