REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPropunerile României şi Ungariei la Oscar, la Alter-Native 26


     Festivalul Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native, care se va desfășura la Palatul Culturii din Tîrgu-Mureş, în perioada 7-11 noiembrie, include, şi anul acesta, în programul de lungmetraje, propunerile României şi Ungariei pentru nominalizarea la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar.
     Propunerea României este filmul ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regizat de Radu Jude. Lungmetrajul a devenit celebru în rândul cinefililor după ce, în iulie, a fost recompensat cu Globul de cristal la Festivalul de la Karlovy Vary, fiind primul film românesc căruia i se acordă prestigiosul premiu. Pelicula a mai fost recompensată cu trofeul Golden Mimosa pentru cel mai bun scenariu la Herceg Novi Film Festival - Montenegro Film Festival și cu premiul Golden Barge pentru cel mai bun lungmetraj la Vukovar Film Festival (Croația).
     Propunerea Ungariei la Oscar 2019, filmul  Napszállta / Sunset va avea premiera din România la Festivalul Alter-Native. Cel mai recent film al regizorului maghiar Nemes Jeles László, care în 2016 a câştigat trofeul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină, alta decât engleza, cu lungmetrajul de debut Saul fia / Son of Saul,  îl are în distribuţie pe actorul român Vlad Ivanov. Filmul spune o poveste plasată în ajunul izbucnirii Primului Război Mondial. Lungmetrajul a avut premiera la începutul lunii septembrie, la Festivalul de la Veneţia, unde a cucerit Premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI Award. Distribuitorul oficial al filmului în România este VOODOO Films.
     Partenerii festivalului: Consiliul Judeţean Mureş, Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Institutul Balassi – Centrul Cultural al Republicii Ungare, Bucureşti, Jazz&Blues Club. Finanţatori: Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria Municipiului Târgu Mureş, Fondul Cultural Naţional şi Fondul Bethlen Gábor (Ungaria), Fundaţia Communitas.
 
 
(18.10.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alternative 2018, imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari film, laszló nemes, radu jude, sunset film, vlad ivanov

Opinii: