REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Proiecțiile Docuart: ”Piața Universității – România”, după 25 de ani


     Proiectul Asociației Docuart, realizat în colaborare cu Muzeul Țăranului Român, a adus, pentru prima dată din 1996, proiecția documentarelor Te iubesc, Libertate! și Piața Universității – România. Cineaștii Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile, Nita Chivulescu au venit la întâlnirea cu publicul de azi. I-a însoțit Florin Iaru, participant la protestele din Piața Universității din 1990. S-a vorbit despre realizarea celor două filme, despre reacțiile diferitelor tabere partizane, despre civism și libertate de expresie.
Realizate ”la cald” în 1990, cele două filme sunt legate prin subiect și echipă. Scurtmetrajul Te iubesc, Libertate! are 10 minute, este filmat și regizat de Vlad Păunescu, Sorin Ilieșiu și Vivi Drăgan Vasile. Nita Chivulescu l-a montat.
După ce a fost proiectat la Festivalul de Film de la Costinești în 1990, Lucian Pintilie, care conducea studioul Ministerului Culturii, a decis că materialul și subiectul merită un lungmetraj și a fost adus în proiect Stere Gulea. Pelicula filmată de cei trei directori de imagine, la care s-au adăugat filmările echipelor de ziariști străini care erau acceptați în timpul mineriadei și imaginile de amator au conturat documentarul Piața Universitații – România.
Daniela Apostol de la Docuart a organizat și o expoziție de fotografie, cu imagini din timpul protestelor și mineriadei din 13-14 iunie 1990.
Imagine: Dan Țuculescu
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: nita chivulescu, piata universitatii romania documentar, proiectiile docuart la mtr, stere gulea, te iubesc, libertate film, vivi dragan vasile

Opinii: