REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmProiecțiile Docuart la MȚR: ”Circul vesel”, de Claudiu Mitcu, 13 iulie


Proiecțiile Docuart propun documentarul Circul vesel, de Claudiu Mitcu, luni, 13 iunie 2015, ora 19.00, la Cinema Muzeul Țăranului. Intrarea este liberă.

     ”Un prieten m-a pus în legătură cu nepoata domnului Zdepschi (cel care a venit cu circul Globus din Cehia în România). Împreună am scris scenariul. Numele ei este Aura Sorescu”, spune regizorul Claudiu Mitcu despre debutul proiectului.Povestea filmului începe în anul 1922, odată cu venirea lui Toma Zdebschi în România, alături de Circul Globus. Urmașii lui, o familie stabilită astăzi în cartierul Rahova, care păstrează vagonul de la circ în curte, vorbesc despre culisele vieții de circar în acel context istoric, despre cum s-au închegat legăturile între aceștia datorită circului și vieții în turnee.
Documentarul nu pune accentul pe „istoria circului în România", ci pe povestea de viață a unor artiști de circ (poate cei mai vechi la momentul actual din România), pe destinul lor, mai spune Mitcu despre Circul Vesel (2009), „un film cinstit, curajos, dar delicat, cu o poveste care se întinde pe parcursul unui secol" .
Proiecția documentarului produs de HBO și Wearebasca va fi urmată de o sesiune de Q&A cu regizorul Claudiu Mitcu, acesta fiind cel de-al cincilea film în cadrul proiectului desfășurat la Cinema Muzeul Țăranului.
Proiecțiile Docuart este un eveniment inițiat de Asociația Culturală Docuart din 1 iunie 2015, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, și are ca scop promovarea documentarului românesc.
Despre acest gen cinematografic, Claudiu Mitcu afirmă că: „încă e la stadiul de pionierat. În ultimii doi ani, a început lumea să realizeze că există și documentar”.
Detalii: docuart.ro / facebook / circulvesel.ro


Galerie Foto

Cuvinte cheie: circul vesel film, claudiu mitcu, proiectiile docuart la mtr

Opinii: