REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmProiecții „Noi împotriva noastră” și intervenții culturale pentru destigmatizarea bolilor psihice


     În perioada 20 septembrie – 15 noiembrie 2021, proiectul interdisciplinar Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice continuă derularea la nivel național a seriei de activități artistice și de conștientizare dedicate cu precădere membrilor rețelei de sprijin din jurul persoanelor afectate de boli psihice, dar și publicului larg. 
     Proiectul și campania de conștientizare sunt cristalizate în jurul documentarului Noi împotriva noastră”, realizat de regizoarea Andra Tarara și lansat în cinematografe și spații alternative în luna august a acestui an. Filmul - Premiul pentru cel mai bun film la Secţiunea România, ASTRA Film Festival 2021 - are ca subiect central sănătatea psihică, discutată prin prisma unei povești personale, de familie: un tată diagosticat cu schizofrenie și fiica sa - care a crescut în umbra bolii tatălui - împărtășesc poveștile și concepțiile lor de viață, amintirile comune, experiențele legate de schizofrenie și relația cu sistemul medical.
     Împreună cu partenerii din proiect, în următoarele două luni au fost programate peste 20 de intervenții în toată țara. După evenimentele organizate în perioada iulie – august 2021, echipa proiectului anunță mai multe tipuri de activități: proiecții ale documentarului „Noi împotriva noastră” însoțite de dezbateri cu specialiștii din trei spitale de psihiatrie din capitală și împrejurimi, ateliere de psihoeducație în psihoză cu persoane diagnosticate cu schizofrenie, împreună cu DGASPC Sector 1 București, ateliere de terapie prin artă, proiecții și dezbateri cu diferite comunități din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Târgu Neamț, Slobozia, Zalău și Telciu - Bistrița-Năsăud, precum și realizarea unui program-pilot de dramaterapie, adresat în special familiilor și apropiaților persoanelor cu diagnostice psihiatrice. Participarea la  evenimentele din cadrul proiectului este gratuită.
     Prin colaborarea cu echipa de realizatori ai documentarului, artiști de film, teatru și muzică, precum și cu psihologi, psihoterapeuți și psihiatri, acțiunile din cadrul proiectului se subscriu unei campanii extinse de conștientizare și promovare a unui discurs empatic și solidar cu persoanele ce suferă de tulburări psihice. „Acest proiect are o adresabilitate extinsă, deoarece se centrează asupra întregii rețele de suport social din jurul persoanelor cu tulburări psihice, începând cu populația din comunitatea generală și continuând cu grupurile sociale din proximitatea persoanelor cu tulburări psihice: personalul medical și de asistență socială și aparținătorii, a declarat Maria Gemescu, psiholog clinician, consilier psihologic și membră a echipei proiectului.
     Proiectul este inițiat și implementat de Antoci Anamaria PFA și Tangaj Production și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național în perioada 26 iulie – 15 noiembrie 2021. Parteneri: CETT Sf. Stelian – Spital pentru Toxicodependențe și Psihiatrie, Spitalul de Psihiatrie Eftimie Diamandescu Bălăceanca, Spitalul de Psihiatrie Săpunari, DGASPC sector 1 București, Centrul Cultural „Ionel Perlea” - Ialomița, Asociația Expert-in, Facultatea de Litere și Arte - ULBS, SNSPA, Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, Liceul Tehnologic Telciu, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă - Zalău, Asociația Frilensăr, Asociația O2G. Parteneri media: Agenția de cArte, All About Romanian Cinema.ro, Bookhub, București FM, Revista CARIERE, Connect Media, DOR (Decât o revistă), E-Zeppelin, Mișcarea de rezistență, MovieNews, PlayU.ro, Radio România Cultural, Spot Media, Ziarul Metropolis
Detalii: facebook


 
(20.09.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andra tarara, campanie noi impotriva noastra, noi impotriva noastra film

Opinii: