REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Proiecție „Up Stairs” și conferința „Relația corp-spațiu”, susținută de Alina Ușurelu la Lisabona


     În data de 3 iunie 2019, începând cu ora 19.00, la sediul ICR Lisabona (Rua do Barão, nr. 10), va fi proiectat scurtmetrajul experimental Up Stairs, urmat de o conferință despre Relația corp – spațiu, susținută de artistul vizual Alina Ușurelu, prezentă la Lisabona, în cadrul unei rezidențe artistice (performance și dans contemporan PACAP 3) la FORUM DANÇA.
     Scurtmetrajul Up Stairs este un film experimental de dans (2016, 19 min, regia Alina Ușurelu, Irina Marinescu) ce folosește scara ca pretext performativ și simbol al spațiului utilitar/public reactivat, reinterpretat și recreat prin interacțiunea cu corpul, simțurile și filtrele personale. Implicând șase performeri din comunitatea dansului contemporan din România, compoziția metaforică a filmului urmărește un traseu de deconstrucție și reconstrucție a spațiului la întâlnirea cu corpul – de la întuneric la lumină, de la monument la ruină, de la verde, viu, natural la tehnologie. Cinci dintre performeri interacționează senzorial și motric cu câte un singur spațiu/o singură scară, scările urmând o traiectorie prestabilită: scara claustrare - scara monument - scara ruină - scara acaparată de natură - scara tehnologie.  Cel de-al șaselea performer aduce împreună cele 5 spații/scări pentru a accentua posibilitatea de înțelegere și conectare diversă și diferită la mediul arhitectural (permanent și construit). Astfel, acesta creează un traseu unificator care expune interpretări și reacții diferite la acestea.
     Up Stairs realizează astfel o propunere vizuală care vine în întâmpinarea nevoii de a înțelege calitativ diferit spațiul, corpul și relatia dintre acestea. Performerii și-au creat propria coregrafie prin interacțiunea directă cu fiecare spațiu. Prima întâlnire cu spațiile în care au performat au fost în ziua filmării, fără o repetiție prealabilă și fiind expuși doar la conceptele filmului, respectiv relația corp – spațiu și cum ne influențează mediul construit.
     Alina Ușurelu (EZA) este artist independent și co-fondator al Asociației Developing Art. A absolvit programul de master: Spectacol. Multimedia. Societate. în cadrul Centrului de Excelență în Studiul Imaginii. Colaborează cu membrii comunității de dans contemporan. Își dorește să dezvolte producția de video-dans din România și lansează propuneri multimedia inedite. În 2016 lansează primul scurtmetraj experimental de dans, Up Stairs, și începe să susțină cursuri de imagine pentru amatori. În 2017 creează și implementează proiectul Exposing Movement (fotografie analog și dans contemporan), produce și coordonează spectacole de dans contemporan, iar în prezent se pregătește pentru performance art și live installations.
     Detalii: www.alinausurelu.com // www.upstairs-experiment.com // www.icr.ro
(30.05.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alina usurelu, dans contemporan, institutul cultural roman lisabona, performance, up stairs film

Opinii: