REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmProiecție specială Aristoteles Workshop 11


     ”Ia camera, filmează și arată-i cuiva!”, sfatul lui Jean-Luc Godard, este motto-ul atelierului de documentare Aristoteles Workshop. Cel mai intens program pentru cei care vor să facă documentare durează cinci săptămâni, timp în care echipele alcătuite dintr-un regizor, cameraman, monteur trebuie să realizeze cu un fim. După o săptămână de pregătire teoretică, trainerii devin consultanți pentru echipe. Cei trei tineri cineaști trebuie să găsească un subiect, să-l filmeze și să monteze materialul. În 2015, Aristoteles Workshop a aniversat 10 ani în cadrul Festivalului Astra de la Sibiu, unde s-au adunat trainerii și absolvenții atelierului, au fost prezentate filme realizate de diferite generații de cursanți, cele mai multe premiate la festivaluri internaționale.
     După un an aniversar, Aristoteles Workshop 2016 a avut loc la Baia Mare. Atelierul a fost susținut de Canalul ARTE timp de nouă ani, ceea ce a limitat aria de selecție a cursanților la Europa Centrală și de Est. La ediția din 2016, condiția aceasta a dispărut, permițând unor cineaști din Italia, Marea Britanie sau Finlanda să participle la curs. Dan Nuțu și Cristina Hoffman, inițiatorii și producătorii Aristoteles Workshop, au organizat o proiecție cu trei filme realizate în 2016: Ionaș visează că plouă, regizat de Dragoș Hanciu – Premiul Aristoteles pentru cel mai bun documentar din 2016, Vasile, regizat de Sakari Suuronen, și Plan B, realizat de Marina Crăcană și Piero di  Silverio. La întâlnire au participat Laurențiu Damian, președintele UCIN, scriitorul Radu F.Alexandru, criticul de film Iulia Blaga și o parte din echipele filmelor prezentate.
 
 

Actorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman, care au plecat din România cu mulți ani în urmă, au revenit în țară pentru acest proiect. Experiența lor de cineaști, dar și de producători, a transformat Aristoteles Workshop într-o adevărată școală de film documentar. 

Echipa câștigătoare din 2016 cu Ionaș visează că plouă - regizorul Dragoș Hanciu, cameraman Ileana Szasz și monteuza Maria Bălănean  - a vorbit despre experiența participării la Aristoteles, dar și a realizării filmului. 

Echipa documentarului Vasile, selectat la Festivalul de la Tampere 2017, a fost reprezentată de monteuza Ruxandra Pintilie.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
 


 
(20.03.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: aristoteles worshop, cristina hoffman, dan nutu, ionas viseaza ca ploua film, vasile short documentary

Opinii: