REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmProiecție în oglindă la MȚR: ”La Moara cu noroc” și ”Orizont”


     Premiera din 12 februarie a filmului Orizont, scris și regizat de Marian Crișan, a fost precedată de evenimentul organizat la Muzeul Țăranului Român.
A fost proiectată întâi pelicula La Moara cu noroc (1956), regizată de Victor Iliu, adaptare a nuvelei ”Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici. Proiectat la Cannes în 1957, filmul se află pe locul 7 în clasamentul ”Cele mai bune 10 filme românești din toate timpurile”.
     Au venit la întâlnirea cu publicul actorii Constantin Codrescu, Ioana Bulcă, Valeria Gagialov, din distribuția filmului regizat de Victor Iliu, dar și regizorul Marian Crișan și actorii din distribuția filmului Orizont, András Hatházi și Rodica Lazăr.
Discuția a fost moderată de Virgil Nițulescu, directorul Muzeului Țăranului Român, și criticul de film Valerian Sava, care a participat la filmările din 1956.
     Ambele filme sunt adaptări ale aceleiași nuvele. Victor Iliu a respectat drama din nuvelă, regizând un thriller cu ritm de western. Pelicula alb-negru, siluetele de călăreți proiectate pe un cer întunecat, muzica special compusă de Paul Constantinescu, privirea intensă a lui Geo Barton în rolul lui Lică Sămădău, ”cumințenia” hangiului interpretat de Constantin Codrescu și ”inocența” Anei (Ioana Bulcă) creează o atmosferă tensionată, dramatică. Un moment special este cel al intrării unor călăreți în han, când muzica, mimica și mișcarea actorilor sunt evident îngroșate, comice, o trimitere în cheie parodică la filmele americane de gen. Toți cei trei actori prezenți la proiecție au mărturisit că acest film a fost un moment de vârf pentru cariera lor cinematografică.
     De cealaltă parte, Marian Crișan a afirmat că Orizont este o adaptare liberă a nuvelei lui Slavici, cu multe referințe culturale, la nuvelă și la filmul anterior. În perioada scrierii scenariului, a văzut La Moara cu noroc în fiecare zi, dar povestea lui este credibilă pentru spectatorul de azi. Nu a vrut să facă un remake, ci un thriller care se desfășoară acum, așa că a schimbat destul de multe lucruri din poveste, păstrând intriga. Hanul ”Moara cu noroc” este acum Pensiunea ”Orizont”, iar asta e cea mai mică modificare. Filmul are toate ingredientele unui thriller, de la imaginea lui Oleg Mutu până la muzica special compusă de Cristian Lolea. Rodica Lazăr a văzut filmul din 1955, dar crede că nu a fost influențată de jocul Ioanei Bulcă și a creat un alt tip de personaj, mai puțin ”innocent”. András Hatházi, care a mai colaborat cu Marian Crișan la Morgen, a mers pe abordarea personală a hangiului, un bărbat cumsecade, care vrea să-și protejeze familia. Până ajunge la ”punctul de fierbere”. 
Imagine: Dan Țuculescu
 
(8.02.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: constantin codrescu, ioana bulca, la moara cu noroc film, marian crisan, orizont film, rodica lazar

Opinii: