REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Producătorul Ada Solomon, din nou în competiţia pentru Ursul de Aur


Ada Solomon este producătorul peliculei Aferim!, regizată de Radu Jude, aflată în competiţia oficială pentru Ursul de Aur - marele premiu al Festivalului Internaţional de film de la Berlin.


     Aferim!, în regia lui Radu Jude, este o coproducţie România (Hi Film şi Mulberry Development), Bulgaria (Klas Film) şi Cehia (Endorfilm). Premiera mondială a filmului este programată miercuri, 11 februarie, ora locală 16:00. 
Printre producătorii altor filme din competiţie sunt Jahar Panahi (Taxi), fraţii Dardenne (Journal d’une femme de chambre, regia de Benoit Jacquot), Nicolas Gonda (producătorul filmelor lui Terrence Malick și al Knight of Cups), sau Juan de Dios Larrain (producătorul lungmetrajului El Club de Pablo Larrain). 
     Ada Solomon revine în Competiţia Oficială a Berlinalei la doi ani după câştigarea primului Urs de Aur, pentru lungmetraj, din istoria filmului românesc, cu pelicula Poziţia copilului (regia Călin Peter Netzer).  
Producătorul Ada Solomon şi regizorul Radu Jude formează de mai mulţi o echipă premiată: Lampa cu căciulă (2006 - câştigător a peste 50 de distincţii la festivaluri internaţionale, printre care Sundance, San Francisco, Los Angeles, Uppsala), Alexandra (2007 - premiat la Oberhausen), lungmetrajul de debut Cea mai fericită fată din lume (2009 - Premiului NHK la Sundance şi grantul Hubert Bals, Premiul CICAE la Berlinale 2009). Toată lumea din familia noastră (2012 - cel de-al doilea lungmetraj, proiectat în premieră mondială în secţiunea Forum de la Berlinale), a obţinut Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or şi Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Namur IFF, Marele Premiu CinEast IFF. Cele mai recente scurtmetraje O umbră de nor (2013) şi Trece şi prin perete (2014) au fost prezentate la Cannes, în secțiunea Quinzaine des Realisateurs. Cel din urmă a fost recompensat cu Menţiunea Specială a juriului. În Aferim!, Ada Solomon are şi o apariţie specială.
În prezent, Ada Solomon şi Radu Jude se află în procesul de dezvoltare a unui alt lungmetraj, Inimi cicatrizate, adaptarea romanului lui Max Blecher. 
În 2013, Ada Solomon a fost laureata Premiului Eurimages pentru co-producţie, oferit de Academia Europeană de Film. 
Aferim! este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films şi cu participarea HBO România. Un film realizat cu sprijinul Cinema City, Fundaţia pentru o Societate Deschisă şi finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene. Un proiect susţinut de Eurimages. 
Trailerul filmului poate fi vizionat la rubrica AaRC prezintă. 
Detalii: facebook


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada solomon, aferim, competitia oficiala berlinale 2015, pozitia copilului, radu jude

Opinii: