REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmIlarion Ciobanu – Prim plan


     Anul, luna, ziua naşterii: 1931, octombrie, 28. Şcoala elementară şi-o face la Constanţa unde îşi petrece şi adolescenţa, încercând tot felul de existenţe. Lucrează ca săpător, ca hamal în port, ca dulgher; pe mare şi pe Dunăre ca pescar sau marinar; se întoarce pe uscat unde se califică şofer; devine redactor la un ziar de şantier şi în 1951 este trimIs la Bucureşti la „Facultatea muncitorească” pe care o absolvă în 1953. Încearcă să urmeze Geologia, Geografia, Mecanica navală, dar nu reuşeşte să se pasioneze cu adevărat pentru niciuna din aceste facultăţi şi renunţă. În 1958 un prieten îl convinge să dea examen la lnstitutul de teatru unde intră în acelaşi an. În 1960 este chemat să joace în Setea. Urmează apoi: Poveste sentimentală (1961), Cinci oameni la drum (1962), Cartierul veseliei (1964), Procesul alb (1965), Răscoala (1966), Vremea zăpezilor (1966).
Părerea dumneavoastră despre:
Talent — Ceva care se poate dezvolta prin muncă, cu condiţia să-I ai din naştere.
Experienţă — Este de neînlocuit. Cel mai mare talent are nevole în primul rând de experienţă de viaţă… După mine un actor ar trebui să devină actor numai după ce a trăit cinci ani de experienţe.
Popularitate — Popularitatea este necesară, deşi nu-mi place, mă jenează şi mi se pare a fi ceva fals.
Despre dumneavoastră — Ca persoană, particulară sunt cam impulsiv, Iipsit de pondere şi de înţelepciune. Cam repezit. Ca actor, cred că nu mi-am exploatat tot potenţialul nativ.
Despre rolul din Răscoala — E un rol frumos, pasionant. Petre Petre are ceva teluric în el şi asta îi dă măreţie lui şi celor pe care îi reprezintă. Petre Petre e o sinteză, cuprinde în el toată ţărănimea şi cred că de asta mi-a plăcut atât de mult să-l joc.
Genul de filme preferate ca spectator? — Filmele grave, cu teme grave, cu probleme. Dar văd cu mare bucurie filme poliţiste bune, bine făcute.
Ca profesionist — Tot cele cu tematică serioasă, deşi poate aş încerca o comedie, să văd ce-ar putea să iasă.
Actriţa preferată — Maria Schell, Giulietta Masina.
Actorul — Spencer Tracy, Jean Gabin.
Regizorul — Italienii… Fellini, Antonioni. Mureşan şi Drăgan dacă e vorba de ai noştri.
Preferinţe în materie de literatură — Jack London, Hemingway.
Poezie — Eminescu, Esenin.
Muzică — De tot felul. Muzica e frumoasă indiferent de formă, populară, cultă...
Pasiunile mari — Marea... mişcarea... sportul. Încolo n-am decât subpasuni: lectură, filme, muzică. Mi-ar plăcea să călătoresc mult, dar nu cu avionul, ci pe apă.
 
(Cinema nr. 4, aprilie 1966)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: eva sirbu, ilarion ciobanu, interviu, portret

Opinii: