REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Premiul One World Romania 11 - „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor”


     Sâmbătă seara, la Cinema Eforie, juriul de liceeni al Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania a decernat premiul celei de-a 11-a ediții. Filmul declarat câștigător este documentarul The Other Side of Everything, realizat de Mila Turajlić. Cei cinci liceeni - Dalesia, Ada, Petra, Mihai și Ioana, au motivat decizia luată după vizionarea celor 10 filme din competiție astfel:
Subiectul documentarului ne-a dus cu gândul la istoria recentă a țării noastre și ni s-a părut relevant pentru modul în care se învață la școală. A fost ca o lecție de istorie de care probabil nu vom avea parte în viitorul apropiat la școală. De asemenea, personajul principal ne-a inspirat, iar modul în care lupta pentru lucrurile în care chiar credea ne-a impulsionat să avem și noi încredere în propriile opinii și să luptăm pentru ele. Filmul prezintă mai multe planuri care conviețuiesc: societatea dezbinată, istoria zbuciumată și casa cu povestea ei.” Regizoarea Mila Turajlić, prezentă în București în primul weekend al festivalului, le-a transmis publicului și juraților o înregistrare video de mulțumire. O ultimă proiecție în cadrul festivalului a filmului Cealaltă parte a tuturor lucrurilor are loc duminică, începând cu ora 18:30 la CinemaPRO.
     Duminică, 25 martie, de la ora 12:00 în Atriumul Institutului Francez are loc o întâlnire cu celebrul jurnalist francez Bernard Guetta. Jurnalistul, ale cărui analize geopolitice sunt ascultate în fiecare dimineață de aproape 2 milioane de francezi, a fost unul din protagoniștii revoltelor pariziene din 1968, înainte de a scrie pentru Le Monde despre nașterea mișcării „Solidaritatea în Polonia” sau prăbușirea Uniunii Sovietice. Bernard Guetta va povesti experiențele sale personale din 1968 și cum au influențat toate aceste evenimente lumea în care trăim. Discuția va fi moderată de Alexandru Solomon.
     Între orele 14:00 și 18:00 la Rezidența BRD Scena9 vă așteptăm cu o bibliotecă vie! În acest caz, cărțile sunt ființe umane şi intră într-un dialog personal cu cititorul. „Cărţile” din biblioteca vie, organizată de ACCEPT la One World Romania 2018, sunt oameni din comunitatea LGBTQ care se confruntă cu prejudecăţi sau stereotipuri și au poveşti care vor oferi cititorului o experienţă unică de învăţare. 
     Duminică la Cinema Muzeul Țăranului aveți ocazia să vedeți 5 dintre cele 6 filme documentare din secțiunea „Cultura protestului”: Adunarea de la ora 11:30, Portavoce de la 14:00, Pierduți în fumul bătăliilor de la 16:00, Înainte ca tălpile mele să atingă pământul de la 18:30 și În stradă de la ora 21:00. După proiecția filmului Portavoce, spectatorii vor sta de vorbă cu realizatorii documentarului – Ruxandra Gubernat, Marcel Schreieter și Henry Rammelt. La proiecția filmului Pierduți în fumul bătăliilor vor fi prezenți regizoarea Nora Lam și producătorul Peter Yam, care vor răspunde întrebărilor din public. După documentarul Înainte ca tălpile mele să atingă pământul vom organiza o scurtă sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizoarea filmului, Daphni Leef.
     De la ora 20:30 în Sala Mare de la ARCUB are loc premiera spectacolului „Friday”. Spectacolul este realizat de Playhood, o trupă de teatru formată din adolescenți din cartierul Ferentari, susținută de Policy Center for Roma and Minorities și coordonată de actorul Ionuț Oprea.
Detalii: oneworld.ro
(25.03.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexandru solomon, bernard guetta, mila turajilik, one world romania 2018, the other side of everything documentary

Opinii: