REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremiile Les Films de Cannes à Bucarest 2021


     Aseară s-a încheiat cea de-a 12-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest. Timp de 10 zile spectatorii au putut viziona peste 80 de filme, majoritatea în premieră, în cinematografe, outdoor dar și online, în Orange TV Go. ”A fost o ediție cu multe schimbări, dictate de perioada pe care o traversăm, însă ne bucurăm să vedem că cinemaul își păstează importanța în viața oamenilor, mai ales într-o perioadă în plină schimbare, în care platformele de streaming capătă din ce în ce mai mult teren”, spune echipa festivalului.
     În cadrul galei de închidere a festivalului ce a avut loc la Cinema Muzeul Țăranului, s-au anunțat și premiile celei de-a 12-a ediții. Ca în fiecare an, filmele de lungmetraj proiectate în cadrul secțiunii Avanpremierele Toamnei sunt eligibile pentru Premiul Publicului, constând într-un suport de distribuție oferit de Dacin Sara. Lungmetrajul câștigător al premiului în valoare de 2500 de euro este Imaculat, regizat de Monica Stan și George Chiper-Lillermark.
     Dintre proiectele produse sau co-produse în România înscrise la cea de-a 6-a ediție Works in Progress (WiP), juriul internațional alcătuit de Marcin Łuczaj (agent de vanzari, New Europe Film Sales) și Paolo Bertolin (selectioner – Festivalul de Film International Venetia) a ales câștigătorii celor două premii după cum urmează: Anhell 69, proiectul de lungmetraj semnat de Theo Montoya, a câștigat premiul de post-producție oferit de Avanpost, iar Între revoluții, documentarul semnat de Vlad Petri, premiul de post-producție oferit de Multimedia Est.
     Tot în cadrul galei de ieri au fost anunțați și câștigătorii celei de-a 3-a ediții a concursului de scenarii Write a Screenplay For organizat de Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe în cadrul American Independent Film Festival (AIFF). După ce la primele ediții scenariștilor li s-a cerut să scrie pentru Sebastian Stan, Anamaria Marinca sau Vlad Ivanov, anul acesta WSF a invitat cineaștii și scriitorii să propună idei și povești pentru publicul tânăr, așa numita Generation Z. Maria Orban – Premiul pentrucel mai bun scenariu de lungmetraj cu Timp de expunere limitat și Doru Vatavului – Premiul pentru cel mai bun scenariu de mini-serie tv pentru Io cu tine contra restu au fost cei doi câștigători anunțați de de Ioanina Pavel – Producer HBO Europe.
     A 12-a editie a festivalului a adus din nou colaborarea cu festivalul de film de un minut. Pe durata Les Films de Cannes à Bucarest, înaintea proiecțiilor de film dar și online în Orange TV Go, spectatori s-au putut bucura de filme de un minut din intreaga lume, filme care fac parte din selecția Filminute Film Festival 2021. Ca și în anii trecuți, publicul a fost invitat să voteze filmul preferat, de data asta online pe filmedefestival.ro, iar un juriu alcătuit din Ana Dumitrașcu, Lucia Chicoș și Bogdan Balla, a desemnat Premiul Juriului ce a fost acordat regizorilor Nicolas Bianco-Levrinși Julie Rembauville pentru Beware the Wolf. Premiul Publicului a fost adjudecat de Autumn regizat de Jean-Marie Villeneuve.
     Tot în cadrul galei de seara trecută au fost anunțați și câștigătorii concursului organizat de Renault România cu ocazia celei de-a 12-a ediții Les Films de Cannes à Bucarest. Astfel premiul cel mare (constând într-un iPhone 13 și un weekend cu noul Renault ARKANA) a fost acordat lui Daniel Popa, iar premiul special (un abonamentpetreiluni la Cinema Elvire Popesco) lui Adrian Ianculescu.
     Cele zece zile de festival au adus publicului de la București, dar și celui național (prin programul online și a edițiilor regionale), cele mai noi filme de la Cannes și din festivalurile mari ale lumii, majoritatea în premieră în România. Proiecțiile au fost rezervate la capacitatea maximă prevăzută de normele de siguranță din această perioadă, atât în cinematografe cât și în locația noastră outdoor.
     Spectatorii s-au putut întâlni cu Ana Teodora Mihai, regizoarea filmului La Civil care a deschis festivalul Les Films de Cannes à Bucarest și cu îndrăgitul actor Victor Rebengiuc în dialog cu Cătălin Ștefănescu în cadrul galei realizate cu sprijinul Sun Wave Pharma, 88 de minute cu Victor Rebengiuc.
     Invitata specială a programului Managing Talents a fost actrița Anamaria Vartolomei care s-a întâlnit cu participanții la proiecția închisă a filmului L'événement, premiat cu Leul de Aur la Veneția. La atelier a fost prezent și regizorul Cristian Mungiu care a discutat și lucrat cu actrița într-o demonstrație publică. Managing Talents este un eveniment prezentat de Apa Nova.
     Ioana Flora a fost prezentă la proiecția celor mai noi episoade din seria Fragile și a discutat cu cei prezenți la eveniment despre următoarele etape ale proiectului. De asemenea, publicul Les Films de Cannes à Bucarest s-a putut întâlni cu echipele filmelor proiectate în cadrul Avanpremierelor Toamnei la Sala Auditorium a MNAR.
     Online l-am avut invitat pe cunoscutul cineast Sergei Loznitsa care a vorbit via Zoom despre filmografia sa cu accent pe cele trei filme proiectate în cadrul Retrospectivei Sergei Loznitsa.
     Offline, majoritatea proiecțiilor, incluzându-le pe cele suplimentare programate după anunțarea noilor restricții, au fost sold out, lucru ce a arătat pentru încă o dată pasiunea pentru filmul de autor al publicului bucureștean. Les Films de Cannes continuă însă, urmează edițiile regionale de la Cluj Napoca (5-7 noiembrie) și Timișoara (12-14 noiembrie).
PREMIUL PUBLICULUI în cadrul secțiunii AVANPREMIERELE TOAMNEI oferit de Dacin Sara: IMACULAT, regia Monica Stan și George Chiper-Lillermark
PREMIUL JURIULUI în cadrul secțiunii WORK IN PROGRESS oferit de Avanpost: ANHELL 69, regia Theo Montoya
PREMIUL SPECIAL al secțiunii WORK IN PROGRESS oferit de Multi Media Est: ÎNTRE REVOLUȚII, regia Vlad Petri
PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN SCENARIU DE LUNGMETRAJ 'Write a Screenplay For...', ediția a 3-a: TIMP DE EXPUNERE LIMITAT, scris de Maria Orban
PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN SCENARIU DE MINI-SERIE TV 'Write a Screenplay For...', ediția a 3-a: IO CU TINE CONTRA RESTU, scris de Doru Vatavului
FILMINUTE - PREMIUL PUBLICULUI: AUTUMN, regia Jean-Marie Villeneuve
FILMINUTE - PREMIUL JURIULUI: BEWARE THE WOLF, regia Nicolas Bianco-Levrin și Julie Rembauville
PREMIUL 1 RENAULT: Daniel Popa
PREMIUL 2 RENAULT: Adrian Ianculescu
FestivalulLes Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului. Inspirat de: UniCredit Bank Cu sprijinul: Sun Wave Pharma, Apa Nova, Groupama, Dacin Sara, Mercure Hotels, Catena Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD, Ambasada Franței și Institutul Francez din România
Proiectco-finantat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul programului ‘București - Oraș deschis’ 2021. Pentru informații detaliate despre Programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro Mașina oficială: Renault Cafeaua festivalului: Nespresso Festival hub:Lokal Parteneri: MuzeulNațional de Artă al României, CinemaMuzeulȚăranului, CinematecaRomână, Avanpost, Multimedia Est, Europa Cinemas, Serve, LibrăriileCărturești, GrădinaVerona, Eventbook Parteneri media principali: Radio Guerrilla, TVR, Agerpres
Parteneri media: ZileșiNopți, Cinemap, Cinemagia, Ziarul Metropolis, Film Menu, iQAds, Smark, Movie News, LiterNet, The Institute, ELLE, Senso TV, Tonica, AARC.ro, CineGhid, Munteanu, Films in Frame, Radio România Cultural, Blitz TV, Dentsu, Igloo Partener cultural: RFI România
Cea de-a 12-a ediție Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films.
Detalii: facebook
(1.11.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cristian mungiu, imaculat film, les films de cannes a bucarest 2021, victor rebengiuc

Opinii: