REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremiile Gopo pentru 2018


     Covor roșu la Teatrul Național din București, invitați din industria cinematografică și din lumea mondenă, paparazzi, Alex Bogdan - amfitrion pentru al treilea an, lumini de show, statuia Omulețului lui Gopo. Gala Premiilor Gopo 2019 a avut toate ingredientele, puse în pagină de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, DACIN SARA și Babel Communications.
     Premiile au fost votate de către 600 de oameni din industrie, ne-au comunicat organizatorii. Premiul Publicului a fost acordat pentru numărul de spectatori și a fost câștigat de Moromeții 2, regizat de Stere Gulea. Pelicula produsă de Libra Film a primit și Trofeul Gopo 2019 pentru cel mai bun film.

     Premiile pentru întreaga activitate au fost anunțate: Ileana Stana Ionescu,  Constantin Dinulescu și Ion Nica. Surpriză a fost Premiul special acordat regizorului și producătorului independent Dan Chișu.  

     Așteptat era și Premiul Gopo pentru cea mai bună imagine, câștigat de Vivi Drăgan Vasile pentru Moromeții 2. Tot el a primit și Premiul Romanian Society of Cinematographers. Mulțumind pentru premii, Vivi Drăgan Vasile și-a exprimat regretul că n-a putut să filmeze pe peliculă, dar și pe cel că directorii de fotografie nu au încă drepturi de autor.

     Iosif Paștină a primit Premiul Tânără Speranță pentru rolul din Moromeții 2 și le-a mulțumit lui Stere Gulea, dar și tatălui lui, regizorul Ovidiu Bose Paștină.
     Tot pentru Moromeții 2 au venit la gală Cristian Niculescu (Cele mai bune decoruri), Dana Păpăruz (Cele mai bune costume), Dana Bunescu și Alexandra Gulea (Cel mai bun montaj), Dana Bunescu, Constantin Fleancu și Cristinel Șirli (Cel mai bun sunet), Dana Roşeanu, Iulia Roșeanu, Domnica Bodogan (Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură).
     Trei premii importante a primit filmul Pororoca: Cel mai bun regizor – Constantin Popescu, Cel mai bun actor în rol principal – Bogdan Dumitrache, Cea mai bună actriță în rol secundar – Iulia Lumânare.
     Cosmina Stratan și-a adjudecat Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriță în rol principal cu partitura din Dragoste 1. Câine, iar Alexandru Dabija a fost desemnat Cel mai bun actor în rol secundar pentru ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”.

     Ivana Mladenović a fost recompensată cu Premiul pentru Cel mai bun debut cu lungmetrajul Soldații. Poveste din Ferentari, și a venit pe scenă împreună cu producătoarea Ada Solomon și actorii Adrian Schiop și Vasile Digudai.
     Ada Solomon a mulțumit și în numele lui Radu Jude, câștigătorul Premiului pentru Cel mai bun scenariu, cu ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”.

     Un premiu previzibil a fost și Cel mai bun scurtmetraj, asigurat de Bogdan Mureșanu cu Cadoul de Crăciun, care are deja portofoliul necesar pentru nominalizare la Oscar în 2020.

     Premiul Gopo pentru Cel mai bun documentar a fost câștigat de Caisă, realizat de Alexandru Mavrodineanu și produs de Tudor Giurgiu. Nominalizare a primit și documentarul Phoenixxx, realizat de Mihai Dragolea, premiat la Astra 2017.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: asociatia pentru promovarea filmului romanesc, morometii 2 film, oana giurgiu, premiile gopo 2019, tudor giurgiu

Opinii: