REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremiile Gopo 2016


     Gala Premiilor Gopo 2016: Sala mare de la Teatrul Național din București, covor roșu, vedete în ținută elegantă, fotografi și transmisie în direct la TVR2. Gazdă, actorul Alexandru Bogdan, care nu numai că a introdus premiile, dar a și creat jocuri de artificii sau mici fumigene ironice. Împreună cu trei colegi actori, Alex a compus și interpretat ”cântecele introductive” pentru Aferim!, Acasă la tata sau București NonStop.
Așa cum era previzibil,  Aferim! a ”măturat” premiile Gopo la aproape toate categoriile: Cel mai bun film – producător Ada Solomon, Cel mai bun scenariu – Florin Lăzărescu, Radu Jude , Cel mai bun regizor – Radu Jude, Cel mai bun actor în rol principal – Teodor Corban, Cel mai bun actor în rol secundar – Alexandru Dabija, Cea mai bună actriță în rol secundar – Mihaela Sîrbu, Cea mai bună imagine – Marius Panduru, Cel mai bun montaj – Cătălin Cristuțiu, Cele mai bune decoruri – Augustina Stanciu, Cele mai bune costume – Dana Păpăruz, Cel mai bun machiaj, Cel mai bun distribuitor – MicroFilm – Cătălin Anchidin și Ilinca Belciu.
Teodor Corban le-a mulțumit cailor Azimir și Jamiro, cu care a lucrat la film, și a încheiat spunând că a fost mai bun, actoricește vorbind, în Un etaj mai jos.
Ada Solomon ne-a mărturisit emoționată că Aferim! este cea mai importantă experiență profesională de până acum și ne-a vorbit despre proiectele din acest an.
     Au scăpat în alte direcții premiile: Tânără speranță – Ana Maria Guran, Premiul Gopo pentru debut – Nicolae Constantin Tănase cu Lumea e a mea, Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriță în rol principal – Ioana Flora în Acasă la tata (nu de alta, dar nu era niciunul în Aferim!). Actrița a mai primit un Premiu Gopo pentru rol secundar cu partitura din Periferic, în 2012. Proiectele ei în viitorul apropiat sunt legate de teatru, dar va avea filmări la toamnă. Un alt mare câștigător este Alexander Bălănescu – Premiul Gopo pentru cea mai bună muzică, pentru compozițiile din Muntele magic, documentarul animat realizat de Anca Damian. Muzicianul ne-a vorbit despre evoluția spectaculoasă a filmului românesc, de legăturile lui cu cineaștii români, de paradoxul unei țări care are asemenea rezultate internaționale, dar nu are săli de cinema pentru propriile filme.
     Premiul Gopo pentru scurtmetraj a fost câștigat de Andrei Crețulescu, cu Ramona, iar Premiul Gopo pentru scurtmetraj documentar a fost adjudecat de Izabela Țenț, cu Chat with Alice, produs de UNATC. Premiul Gopo pentru documentar a fost câștigat de Oana Giurgiu, cu Aliyah DaDa, premiat în 2015 la Docuart și la Indie IPIFF.
     Personalitățile recompensate cu Premiile Gopo pentru întreaga activitate au fost la această ediție Florin Piersic și Constantin Drăgănescu, iar cascadorul Paul Fister a primit Premiul special. La sfârșitul galei, Oana Pellea ne-a mărturisit că un astfel de eveniment, unde se adună toată breasla, ar trebui onorat de către toți artiștii premiați.  
Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc.
Imagine: Nicolae Cara 
  


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: aferim film, asociatia pentru promovarea filmului romanesc, gopo awards 2016, premiile gopo 2016

Opinii: