REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremiile Festivalului Filmului European 2020


     Cea de-a 24-a ediție a Festivalului Filmului European, o ediție cu totul online, care s-a văzut de acasă, s-a încheiat duminică, după 14 zile de proiecții pe platformele FFE.ro și TIFF Unlimited.
     Pe lângă proiecțiile celor 18 scurtmetraje românești realizate de regizori români în izolarea cauzată de pandemie (Cinem@casa), 24.FFE a oferit spectatorilor și posibilitatea unor discuții cu cei 21 de realizatori ai filmelor:  Alexandru SolomonAlina ManolacheAndra Tarara & David Schwartz, Andrei InizianBogdan MureșanuBogdan Theodor OlteanuLaura PopMarius OlteanuMatei BraneaMatei MonoranuMona Nicoară & Edin Vélez, Paul Negoescu & Ana Drăghici, Radu JudeRuxandra Ghițescu, Sofia Neleaga, Teona GalgoțiuVlad Petri și Vlad Popa și cu criticii de film Flavia Dima, Oana Ghera, Ionuț Mareș și Victor Morozov. Dezbaterile au fost difuzate în timp real pe pagina de Facebook a FFE și pot fi accesate în continuare.
     Programul a fost completat și de o selecție consistentă de 25 scurtmetraje europene din 21 de țări, care au constituit secțiunea "EU Shorts", curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediții.
     Premiul Publicului, un premiu onorific, de popularitate, care se acordă filmului care întruneşte cele mai multe voturi și calificative online din partea cinefililor, a mers către:
     Secțiunea "EU Shorts": scurtmetrajul experimental Don't Know What / Nu știu ce... (r. Thomas Renoldner, Austria, 2019), la egalitate cu Ojos que no ven / Ochi care nu văd / Eyes that do not see (r. Natalia Mateo, Spania).
     Secțiunea "Cinem@casa": Elefant departe / Elephant far away (r. Teona Galgoțiu). Acesta a fost urmat în preferințe de Jurnal cu mama / Diary with my Mother al tânărului Vlad Popa, student la regie în anul 2 la Cluj Napoca și de animația lui Matei Branea - Exterior în izolare / Exterior in isolation.
Detalii: Festivalul Filmului European
(24.06.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinem@casa, elefant departe film, festivalul filmului european online 2020, matei branea, teona galgotiu, vlad popa

Opinii: