REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremiile Anim’est 2017


     Scurtmetrajul spaniol Dead Horses / Cai morți,  regizat de Marc Riba și Anna Solanas, a câștigat marele trofeu al celei de-a douăsprezecea ediții ale Festivalului Internațional de Film de Animație Anim'est, care a avut loc între 29 septembrie și 8 octombrie, la București. 
     Distincția a fost oferită de Institutul Cultural Român, iar juriul care a decis marele câștigător dintre cele 49 de scurtmetraje înscrise în competiția internațională anul acesta a fost compus din canadianul Dave Cooper, unul dintre cei mai apreciați artiști internaționali creatori de benzi desenate, Katariina Lillqvist, unul dintre cei mai importanți regizori finlandezi de animație, și Alexis Hunot, critic de film și profesor de istoria animației la prestigioasa școală SUPINFOCOM și membru al comitetului de selecție al premiilor César.
     Scurtmetrajul se va înscrie automat pe lista lungă de nominalizări la premiul Oscar, votată de membrii Academiei Americane de Film, Anim’est devenind singurul festival de film din România care propune filme pentru Oscar, începând din acest an.
     Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație, oferit de ShortsTV™, a fost adjudecat de filmul The Ogre / Căpcăunul, în regia lui Laurene Braibant. O mențiune specială în această categorie a fost acordată scurtmetrajului francez My man (Octopus) / Bărbatul meu (Caracatița), în regia lui Stephanie Cadoret. Același juriu a decis și premiile competiției de scurtmetraj studențesc, al cărei câștigător este Hot Dog Hands / Degete hot dog, în regia lui Matt Reynolds.  
     Două mențiuni speciale pentru film studențesc au fost acordate scurtmetrajelor Stockholm (Franța, regia Jean-Baptiste Aziere, Victor Chavanne, Thomas Némery, Morgane Perrin, Camille Roubinowitz) și Oh mother! / O, mamă! (Polonia, regia Paulina Ziolkowska).
     Câștigătoarea categoriei de lungmetraj internațional este animația Have a  nice day! / O zi bună să ai!, în regia lui Liu Jian. Din juriul acestei secțiuni au făcut parte Nag Vladermerski, directorul Festivalului Internațional de Animație din Londra, Hanna Hemilä, regizor și producător din Finlanda, și Ely Dagher, regizor și scenarist libanez, câștigătorul premiului Palme d'Or, în 2015. Și în această categorie a fost acordată o mențiune specială, filmului Louise la malul mării / Louise by the shore, în regia lui Jean-François Laguionie.
     Același juriu a decis câștigătorul premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc, oferit de Institutul Cultural Român. E vorba despre Splendida moarte accident / The blissful accidental death, în regia lui Sergiu Negulici, premiat pentru „pentru tehnica distinctă, povestea captivantă și abordarea originală.” Juriul a adăugat: „Amestecul de stiluri atât de diferite pe parcursul filmului este un act de curaj din partea regizorului, care reușește să obțină un rezultat de efect.”
     Două mențiuni speciale au fost acordate scurtmetrajelor Cel mai bun client / Best customer, în regia lui Serghei Chiviriga, „pentru păpușile, decorurile și designul de personaje fascinante”, și Nu mor caii când vor câinii / Horses don't die on a dog's wish, în regia lui Cristian Radu, pentru „îmbinarea armonioasă dintre poveste și tehnică”. Scurtmetrajul Cel mai bun client este și câștigătorul Premiului publicului anul acesta.
     În secțiunea Music Video, jurizată de Răzvan Rădulescu (Hefe), membru al trupei Coma, DJ și realizatorul mai multor emisiuni de radio și TV, Bogdan Șerban, una dintre cele mai longevive prezențe în radioul autohton, și Luiz Stockler, regizor, animator și ilustrator din Marea Britanie, câștigătorul este videoclipul piesei lui Katie Melua, Perfect world, regizat de Saul Freed și Karni Arieli.
     Un juriu format din copii – Sofia Diga, Olga Dragomir și Alice Buse, a ales câștigătorul secțiunii Minimest: The Wind in the Reeds / Vântul printre trestii, o coproducție Franța-Belgia-Elveția, în regia lui Nicolas Liguori și Arnaud Demuynck.
     Cea de-a douăsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est a avut loc între 29 septmebrie – 8 octombrie la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat, Apollo111 și Carol 53.
     Detalii: Anim’est
(09.10.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: animatii romanesti, animest 2017, castigatori animest 2017, cel mai bun client film, splendida moarte accident film

Opinii: