REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremieră ”Ultima zi”, film regizat de Gabriel Achim


     După Visul lui Adalbert, regizorul Gabriel Achim a depus mai multe proiecte la CNC, dar nu a obținut finanțare, chiar dacă primise Premiul Opera Prima de la Uniunea Cineaștilor (2012) și Premiul Gopo pentru debut (2013).
     Ultima zi este cel de-al doilea lungmetraj, producție independentă Green Film. Scenariul și determinarea cineastului i-au convins pe membrii echipei și pe câțiva prieteni, care sunt trecuți în lunga listă de producători asociați și în bogatul departament al ”mulțumirilor”.      Actorul Doru Ana a fost entuziasmat de scenariu și de film, dar nu i se pare normal să lucrezi în asemenea condiții. Tot el ne-a povestit însă că atmosfera de lucru a fost specială și că Andi Vasluianu a plecat de acasă la ora 2 dimineața ca să ajungă la filmare și că a vrut neapărat să facă acest rol, chiar dacă e foarte mic. Pe de altă parte, actorul Adrian Ciglenean, obișnuit cu proiectele independente de teatru, a susținut că se poate face un film și așa, cu condiția ca proiectul să fie deosebit. Dan Burlac, producător delegat, a reușit să coordoneze acest puzzle al resurselor.
     Cel mai bun lungmetraj de la Zilele Filmului Românesc de la TIFF 2016, pelicula lui Achim a încheiat programul Festivalului Filmului European din 2017 și este acum în cinematografe.
     ”În ceea ce mă privește, plăcerea mea a fost alta, aceea de vedea un final excelent al unui film de multe ori descumpănitor, cu țintă schimbătoare, între jocul pe marginea unui gen cinematografic și tentația moralei. Doi câini, aproape hidoși, hăpăiesc resturile de carne rămase de la ospăț. Planul este lung, sufocant de lung. O cortină care întârzie să fie trasă peste urâțenia vieții căreia tocmai i-am fost martori.”, afirmă criticul de film Magda Mihăilescu în cronica sa ”O călătorie cu moartea”.
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu

 
(15.05.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: doru ana, filme romanesti, gabriel achim, green film, last day film, ultima zi film

Opinii: