REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Premieră ”România: Patru patrii”, de Alexandru Solomon


     Documentarul regizat de Alexandru Solomon are, de fapt, ”cinci patrii”. Cele patru ale scriitorilor Norman Manea, Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu și Florin Lăzărescu, plus cea a regizorului.
România: Patru patrii este contribuția românească la proiectul ”Europa scriitorilor” inițiat de Canalul ARTE, în care sunt cuprinse 16 țări: Belgia, Portugalia, Islanda, Austria, Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Turcia, Germania, Grecia, Italia, Danemarca, Ungaria, Spania, Franța și România. Alexandru Solomon a fost solicitat să realizeze o imagine a țării prin prisma operei și vieții unor scriitori cunoscuți pentru lucrările lor, dar și pentru atitudinea civică. Cineastul i-a ales pe cei patru: Norman Manea, a cărui copilărie e legată de deportare și comunism, iar acum este cadru didactic universitar în SUA; Gabriela Adameșteanu, care a copilărit în Pitești, lângă închisoarea unde era un unchi, apoi a devenit redactor de carte, scriitoare și redactor-șef al revistei 22; Mircea Cărtărescu, care a copilărit într-un bloc comunist, iar acum este un scriitor tradus în toată lumea; Florin Lăzărescu, care s-a născut într-un sat din Moldova, scrie romane și scenarii de film (Aferim!), organizează un festival literar la Iași.
Cei patru sciitori sunt din generații diferite, toți au recunoaștere internațională, sunt reprezentativi pentru elita intelectuală românească. Patriotismul lor nu e declarativ, ci inclus în felul în care trăiesc și scriu.
România: Patru patrii, documentarul lui Alexandru Solomon, are această a cincea dimensiune, a imaginii personale a cineastului despre propria patrie. Elegant, cu subtilitate, filmul nu este un șir de interviuri, ci un puzzle, în care cei patru scriitori par că dialoghează.
Prezenți la premieră, Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu și Florin Lăzărescu au vorbit despre felul în care au colaborat cu regizorul.
 
 
Imagine: Nicolae Cara


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexandru solomon, florin lazarescu, gabriela adamesteanu, mircea cartarescu, norman manea, romania four countries documentary, romania patru patrii documentar

Opinii: