REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremieră „Pianul în ceață”, de Radu Gabrea


     În ultimul weekend din luna februarie, la Cinemateca Union a avut loc un eveniment dedicat memoriei regizorului Radu Gabrea. Astfel, au fost proiectate filmele Cocoșul decapitat, Mănuși roșii și Pianul în ceață, cele trei ecranizări ale lui Radu Gabrea după trilogia scriitorului Eginald Schlattner.
     Evenimentul a debutat cu proiecția filmului Cocoșul decapitat, la care au fost prezenți Victoria Cociaș și Axel Moustache, Melania Oproiu, Mihai Fulger și Călin Stănculescu.

Axel Moustache, unul dintre actorii din Cocoșul decapitat, a fost prezent la eveniment și ne-a povestit mai multe despre colaborarea cu regizorul Radu Gabrea.
 

     „El și-a dorit să facă această trilogie, iar noi cei care am rămas am reușit după un an de zile de la dispariția lui să închidem ultimul film, Pianul în ceață […]. Nu am filmat nimic din ce n-a filmat Radu Gabrea. Filmul este din materialul pe care l-a filmat Radu Gabrea, noi am lucrat doar post-producție sunet și montaj, cu monteurul lui care știa exact ce vrea Radu Gabrea,” ne-a spus Victoria Cociaș despre trilogie.
 

Pianul în ceață a avut premiera duminică seară, pe 25 februarie. La eveniment au fost prezenți: Victoria Cociaș, actorii Harald Weiss și Ioana Bugarin, Melania Oproiu (monteuza filmului), fiica regizorului – Magdalena Schubert și criticul Călin Stănculescu.
 
     
     Melania Oproiu a lucrat cu Radu Gabrea la toate filmele regizorului după întoarcerea lui în România. Cu ocazia evenimentului de la Cinemateca Union, Melania Oproiu ne-a povestit mai multe despre colaborarea cu Radu Gabrea și despre finalizarea montajului filmului Pianul în ceață după dispariția regizorului.
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinemateca union, cocosul decapitat film, manusi rosii film, pianul in ceata film, radu gabrea, trilogie eginald schlattner

Opinii: