REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremiera filmului “Parking” la Festivalul Internațional de Film Febiofest


     În cadrul Festivalului Internațional de Film Febiofest de la Praga are loc premiera filmului Parking, în regia lui Tudor Giurgiu

  • 22 septembrie, ora 19:00, Cinema City Slavonic House (Na Příkopě 22, 110 00 Nové Město, Praga)
  • 23 septembrie, ora 21:30,Cinema City Slavonic House(Na Příkopě 22, 110 00 Nové Město, Praga)
  • 24 septembrie, ora 17:00,Cinema City Slavonic House(Na Příkopě 22, 110 00 Nové Město, Praga). 
     Parking este cel de-al patrulea lungmetraj din cariera de regizor a cineastului Tudor Giurgiu. „Întâlnirea cu Marin Mălaicu Hondrari mi-a dat ocazia să înțeleg mai bine ce se întâmplă cu un emigrant aflat la mii de kilometri depărtare de casă. De la dorința de a nu deranja, de a trece neobservat, până la frica de a te îmbolnăvi și a nu mai putea lucra, teama de eșec sau insucces. Am adoptat deopotrivă cu drag și sfială personajele lui și mă bucur că, în fine, aventura acestui poet bistrițean idealist și visător vede lumina ecranului." (Tudor Giurgiu)
​     Cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu spune povestea lui Adrian, un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Ajuns în Cordoba, se angajează paznic de noapte într-un parc auto iar existența lui pendulează între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreață spaniolă și dorul de casă, de familie.      
     La baza scenariului semnat de Tudor Giurgiu și Marin Mălaicu-Hondrari stă cartea Apropierea, publicată în 2010 la editura Cartea Românească, tradusă în Spania în 2015, cu titlul Cercanías (Ediciones Traspies), dar și precedentele cărți ale autorului, Cartea tuturor intențiilor (2008) și Zborul femeii pe deasupra bărbatului (2004).
     Festivalul Internațional de Film Febiofest prezintă anual cele mai bune filme de la festivaluri prestigioase de profil - inclusiv filmele câștigătoare la Berlin, Cannes, Veneția, Toronto, San Sebastian și la alte festivaluri de talie mondială, dar și câteva filme nominalizate la Oscar. În 2020, cinefilii vor putea viziona producțiile cinematografice selecționate în cinematografele din Praga (18-25 septembrie) precum și în alte orașe din Republica Cehă (22 septembrie - 8 octombrie).
Detalii: ICR
(25.09.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: festivalul internațional de film febiofest, icr, parking film, tudor giurgiu

Opinii: