REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremieră Cinepub: „Nunta mută”


     Lungmetrajul Nunta mută, care marchează debutul în regia de film al lui Horaţiu Mălăele, este propunerea săptămânii pe CINEPUB.
     Satul românesc plin de culoare din anii ’50, personajele desprinse parcă din filmele lui Fellini sau Kusturica, atmosfera circului ambulant, clovnii pitici, excentricii satului creează universul din Nuntă mută, film nominalizat la Premiile Gopo în 2009 pentru opt categorii, inclusiv pentru cel mai bun scenariu (Adrian Lustig, Horaţiu Mălăele), cel mai bun actor (Alexandru Potocean), cea mai bună actriță (Meda Victor) și cea mai bună imagine (Vivi Drăgan Vasile).
     Filmul spune povestea dintr-un sat românesc din anii ’50. Odată cu moartea lui Stalin se declară doliu internațional timp de șapte zile și interzicerea tuturor manifestărilor cu caracter popular, ceea ce nu pică tocmai bine celor câteva zeci de oameni care participă la o nuntă într-un sat românesc: nu mai puțin de patru porci și doi viței au fost tăiați pentru această sărbătoare, iar mâncarea nu poate fi păstrată atâta timp. Socrul mic găsește însă soluția: ferestrele sunt acoperite cu draperii groase, sticlele și paharele sunt învelite în cârpe pentru a nu face zgomot, copiii sunt legați la gură pentru a nu face gălăgie, lăutarii mimează muzica, cucul care iese din ceas este strâns de gât de către socrul mic, nuntașii vorbesc în șoaptă și prin „telefonul fără fir”.
     Detalii: Cinepub.ro
(02.12.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexandru potocean, cinepub.ro, filme romanesti online, horatiu malaele, nunta muta film, vivi dragan vasile

Opinii: