REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremieră Cinepub: Documentare Aristoteles Workshop


Platforma de film românesc ne propune în această săptămână două documentare produse de Aristoteles Workshop: Mohamed Tomescu și Bar de zi și alte povestiri.

     Atelierul internațional de film documentar Aristoteles Workshop (AW), inițiat de Dan Nuțu, serbează anul acesta 10 ani de la lansare, prilej cu care organizatorii vor lua o scurtă pauză de la făcut filme și vor depăna amintiri în cadrul unui eveniment special organizat la Festivalul de Film Astra Sibiu, la început de octombrie.
În toți acești ani, atelierul a funcționat cu un motto: "Take a camera, shoot something, show it to someone"- Jean-Luc Godard. 
Așa au apărut numeroase documentare premiate la festivaluri. Printre acestea sunt cele două care au premiera online la Cinepub.
Bar de zi și alte povestiri, regia Corina Radu, este povestea unor oameni obișnuiți, într-un cartier obișnuit. Printr-o serie de portrete, filmul trasează istoria de zi cu zi a Orașului de Jos din Sibiu. Fără intrigi spectaculoase, fără subiecte melodramatice, doar felii de viață. Vieți uneori reușite, alteori ratate, oameni cu sau fără regrete... Un mozaic care dă contur unei lumi.
Mohamed Tomescu, regia Olesya Bortnyak, îl are ca erou pe un tânăr mai puțin obișnuit. Pasionat de hip-hop și crescut de bunică în satul Vama din județul Suceava, Mohamed Tomescu vrea să-și schimbe numele și să scape de asocierea cu Siria, dar nu știe cum să-i spună asta tatălui lui. Dorința asta face ca relația deja rece pe care o are cu tatăl său să devină și mai fragilă. Cu o abordare de tip cinema verité, camera își face prezența simțită, iar muzica, compusă chiar de eroul povestirii, joacă un rol important în secvențele de improvizație hip-hop.
Detalii: cinepub.ro


Galerie Foto

Cuvinte cheie: aristoteles workshop, bar de zi si alte povestiri film, documentare romanesti, mohamed tomescu film, premiere cinepub iulie 2015

Opinii: