REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremiera Cinepub – „Comoara naivă”, de Copel Moscu


     Cinepub prezintă în premieră Comoara naivă, un documentar semnat de Copel Moscu, o călătorie fascinantă în universul artistic al pictorului naiv Ioan Măric. Povestea pictorului este surprinsă în documentarul Comoara naivă, care este prima parte dintr-o trilogie dedicată picturii naive și căreia îi va urma Paradisul naivilor, proiect aflat în lucru.
     „O viață întreagă, pictorul Ioan Măric și-a construit o lume magică, plină de umor și sarcasm, cu imagini în care ne regăsim noi înșine odată cu artistul. Am convingerea că spectatorul va înțelege că povestea este atemporală, iar artistul modest și harnic ne zâmbește timid din ultimul rând, știind că nu ne vom supăra că ne pictează în felul acesta”, spune Copel Moscu.
     Pictorul Ioan Măric din Bacău este un personaj de prim rang în rândurile artiștilor naivi din România. Timp de câteva decenii, personalitatea sa artistică pregnantă a fost recunoscută de critica de specialitate din țară și străinătate. Dar, la vârsta de 70 de ani, artistul se hotărăște să urmeze cursurile Universității de Artă din Iași, în calitate de student la secția de Pedagogie a artei. Din acest moment, comunitatea creatorilor de artă naivă începe să-i conteste calitatea de artist naiv. Un întreg ecosistem cultural, prea puțin cunoscut de publicul larg, începe sa iasă la suprafață și să-și arate cotloanele. Începe o călătorie fascinantă într-o lume cu un mod de gândire și de existență cu totul aparte. Cu multe zone de bizar, întuneric dar și candoare. Filmul urmărește evoluția acestor contradicții, între dorința de perfecționare și păstrarea canoanelor impuse de acest gen artistic cu reguli speciale, abordat de niște oameni, la rândul lor, la fel de speciali.
     Detalii: www.cinepub.ro
(14.02.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: artisti amatori, cinepub.ro, comoara naiva film, copel moscu, documentare romanesti

Opinii: