REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremieră “Brâncuşi ...din eternitate”, 19 septembrie


Vineri, 19 septembrie, lungmetrajul Brâncuşi... din eternitate se lansează în cinematografele din Bucureşti şi din ţară. Premiera are loc la Cinema Patria.

     Producţia Artis Film România este regizată de Adrian Popovici, avându-i în distribuţie pe Ioan Andrei Ionescu, Iulia Verdeş, Alexandru Potocean, Claudiu Bleonţ, Vlad Rădescu şi Andra Negulescu. 
Filmul începe cu povestea lui Brâncuşi (Ioan Andrei Ionescu) după sosirea la Paris, perioada prieteniei cu elita artistică, care venea în atelierul din Beaubourg şi a relaţiei cu Martha (Iulia Verdeş), unul dintre modelele sale preferate. La bătrâneţe, Brâncuşi vrea să doneze statului român toate lucrările din atelier. A doua parte a poveştii se desfăşoară la Bucureşti, unde un student la Arte Plastice, în perioada instaurării regimului comunist, Marin Etu (Alexandru Potocean), este condamnat la 13 ani de detenţie fiindcă i-a criticat pe membrii Academiei Române ce refuzaseră moştenirea lui Brâncuşi către statul român. După ispăşirea pedepsei, Securitatea îl obligă să falsifice lucrările lui Brâncuşi. A treia parte a poveştii se referă la Milarepa (Claudiu Bleonţ), un mare învăţat din secolul al XII-lea din Tibet, care este evocat deseori de Brâncuşi, mare admirator al învăţăturilor sale, dar şi de Marin Etu, care află despre viaţa lui Milarepa de la un coleg de celulă. Milarepa este liantul dintre Brâncuşi şi falsificatorul său. 
Scenariul pentru Brâncuşi din eternitate este scris de Radu Aneste Petrescu, Ioan Carmazan şi Pascal Ilie Virgil. Scenariul filmului a fost premiat în  2009 la Moondance Film Festival (USA), în 2010 la Golden Brads Finalist (Movie Script contest) şi la Independent Screenplay Awards - Finalist Best Screenplay Writer, Ohio Independent Pictures. 
Adrian Popovici revine cu acest film după Toţi copiii Domnului (2012), peliculă ce a reprezentat Republica Moldova la Oscarul pentru film străin în 2013. 
Producătorii lungmetrajului sunt Adrian Popovici şi Cornelia Paloş, iar filmările au avut loc la Bucureşti. 
Brâncuşi... din eternitate este produs cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Televiziunii Române şi Optimum Media. Filmul este distribuit în România de Artis Film.

 Detalii: brancusimovie.com / facebook

 


 


Cuvinte cheie: adrian popovici, alexandru potocean, brancusi din eternitate, claudiu bleont, ioan andrei ionescu, iulia verdes, premiera

Opinii: