REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Premieră “Dispozitiv 0068” la TIFF, în 3 iunie 2015


     Dispozitiv 0068, un scurtmetraj de Radu Bărbulescu, se lansează la TIFF în Cluj-Napoca, prima selecție din circuitul festivalier național și internațional.

     Filmul va fi proiectat începând cu 3 iunie, la Cinema “Florin Piersic”, în cadrul competiției de scurtmetraj Zilele Filmului Românesc. Producția Alien Film îi are în distribuție pe Cuzin Toma (prezent în alte trei filme românești în această ediție TIFF), în rolul unui lunetist SPP, și Tatiana Iekel, în rolul bătrânei, proprietara apartamentului în care lunetistul își instalează postul de observație.
Cu o poveste simplă, în trei personaje, inspirată de zicala “baba și mitraliera” și de desfăşurarea Summit-ului NATO din București, Dispozitiv 0068 vorbește despre legătura fragilă dintre viață și moarte, (dez)echilibrul dintre destinele personajelor cu umor subtil și dramatism. Odată instalat în apartament lunetistul asigură perimetrul pe parcursul Summit-ului NATO. El o descoperă pe proprietara apartamentului în pat, o bătrână aproape paralizată, care nu vorbește deloc. După ce Neluța, femeia care are grijă de casă și de proprietară pleacă, cei doi rămân într-o liniște stânjenitoare. Câteva ore mai târziu bătrâna își face curaj și îl roagă pe lunetist ceva ce le va schimba amândurora viața. Radu Bărbulescu l-a avut în vedere pentru rolul lunetistului doar pe Cuzin Toma pentru “amestecul de față dură cu minte de copil”, și pe Tatiana Iekel în rolul bătrânei, pentru abordarea sensibilă și foarte realistă. Rolul Neluței, îngrijitoarea bătrânei, este jucat de Adina Lucaciu, un rol contrastant și comic.
Dispozitiv 0068 – o poveste cu teme universale, premise ușor suprarealiste și neașteptate, dar tratate într-un mod foarte realist. Scenariul a fost premiat la concursul de scenarii HBO în parteneriat cu TIFF și a fost dezvoltat în cadrul atelierelor de la Clermont-Ferrand.
Filmările au durat cinci zile într-un spaţiu complet transformat de Adrian Cristea, cu imaginea semnată de George Dăscălescu și efectele speciale: explozii, pușca replică 100% reală datorate lui Adi Popescu și echipei sale. Dispozitiv 0068 mizează mult și pe sunetul din mediul înconjurător care conturează contextul tensionat. Muzica a fost compusă de doi dintre membrii trupei românești de alternativ post-rock Moebius – Ștefan  Eremia și Gabriel Kirmaier.
     Filmul produs de Alien Film a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Cinelab București, alături de prieteni și parteneri.
Detalii: tiff.ro/program, www.alien.ro


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dispozitiv 0068 scurtmetraj, radu barbulescu, tatiana iekel, toma cuzin, zilele filmului romanesc la tiff 2015

Opinii: