REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Pororoca”, selectat la San Sebastian 2017


     Pororoca, regizat de Constantin Popescu, a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, care va avea loc în perioada 22 - 30 septembrie 2017, în Spania.
     Lungmetrajul va fi proiectat la San Sebastian pe 26 și 27 septembrie, în prezența regizorului Constantin Popescu, actorilor Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare și Adela Mărghidan, a producătorului român Liviu Mărghidan, a producătorului francez Lissandra Haulica și a directorului de film Ruxandra Flonta.
     Pororoca spune povestea lui  Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.
     „Filmul îşi propune să prezinte o situaţie dramatică des întâlnită, dispariţia unui copil. Modul în care ea afectează viaţa unui cuplu, cum îl erodează, cum îl descompune, în ultimă instanţă, în elementele de bază ce alcătuiesc sentimentele care ies la iveală în urma unei astfel de drame – vina, durerea, furia, deznădejdea. Ca şi modul în care cuplul încearcă să facă faţă unei astfel de încercări tulburătoare, în lipsa răspunsurilor de orice fel. Povestea se concentrează, încetul cu încetul, pe transformarea lui Bogdan şi pe modul în care acesta încearcă, obsesiv, să-şi găsească fetiţa sau măcar să afle ce s-a întâmplat cu ea,” spune regizorul Constantin Popescu.
     Pororoca este o producție Scharf Film, Irrévérence Films, coproducător: CNC România, Centre national du cinéma et de l'image animée, Aide aux Cinémas du Monde, Institut Français, cu sprijinul Eurimages. În România, va fi distribuit de Bad Unicorn.
     Scenariul și regia sunt semnate de Constantin Popescu. Din distribuția filmului fac parte: Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Adela Mărghidan, Ştefan Răuş, Constantin Dogioiu, Elvira Deatcu, Ioana Flora, Adina Lucaciu, Emanuel Pârvu, Izabela Neamţu, Dragoş Olaru, Angel Popescu, Mircea Gheorghiu. Imaginea este semnată de Liviu Mărghidan, montajul, de Corina Stavilă, sound design, de Mihai Bogos.
(19.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bogdan dumitrache, constantin titi popescu, iulia lumanare, pororoca film, san sebastian film festival

Opinii: