REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Pontus Euxinus, mai mult decât un film turistic



     Pascal Ilie Virgil este un documentarist pasionat care își construiește cu tenacitate, discreție și talent o operă. Interesat de istoria trecută a Capitalei sau de frumusețile mai puțin cunoscute ale unor locuri ocolite de obișnuitele trasee turistice din țară, cineastul le-a surprins o istorie secretă, nu de puține ori, mult mai convingătoare decât banala și convenționala reclamă de specialitate. Recent, cineastul a terminat un film dedicat „Țărmului românesc al Mării Negre și Deltei Dunării”.
     Filmul Pontus Euxinus este împărțit în cinci capitole: Ovidiu la Tomis, Cetățile grecești, Dacii și Romanii, Pescari la marginea timpului și Începuturile creștinismului. Comentariul, rostit cu o impecabilă și caldă frazare de Victor Rebengiuc, descoperă o geografie spirituală, mai puțin întâlnită în cărțile de istorie, recompunând aspectele destinului tragic al poetului Ovidiu, exilat la Tomis, sau începuturile nu lipsite de tragedii ale existenței primilor creștini și martiri ai credinței pe teritoriul actual al țării noastre.
     Imaginea poartă marca istoriei sugerate de comentariu, o istorie în care își au locul și vestigiile arheologice și spectaculozitatea unei naturi care-și păstrează atributele în ciuda prezenței tot mai agresive a omului contemporan. De fapt, elementul uman (în afara secvențelor dedicate pescarilor) nu este deloc exploatat, autorul preferând elocvența naturii și sugestia vestigiilor, mai operante, poate, pentru sensibilitatea contemporană. Filmul a fost realizat de Kogaion Film cu sprijinul generos al Fundației pentru Arte Vizuale (director Vivi Drăgan Vasile) și al Societății Wings International Travel Tourism. Am semnalat calitățile acestui film și pentru posibilii distribuitori interesați, dintre care ministerele Turismului sau Afacerilor Externe n-ar trebui să lipsească.
 
 
(România liberă, 25 noiembrie 1998)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: calin stanculescu, pascal ilie virgil, pontus euxinus

Opinii: