REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Planeta Petrila”, destinație pentru turiști și cinefili


     Singurul vehicul către Planeta Petrila este documentarul lui Andrei Dăscălescu. Orice alt mijloc de transport ne duce către Petrila, un orășel construit pentru mineri, în spațiul unde s-a exploatat cărbune din 1840. În 2015 s-a închis Mina Petrila, iar programul de dărâmare și ”igienizare” a locului aducea mulți bani pentru factorii implicați. Numai că unii dintre locuitori, cu ajutor voluntar de la activiștii din București, au încercat și reușit să salveze o parte din patrimoniu ca monument al istoriei recente a României.
     Filmul lui Andrei Dăscălescu este un document neconvențional al acestui demers. Cu umor, dramă, multă culoare și acțiune, Planeta Petrila este un documentar despre puterea oamenilor obișnuiți. Sunt două straturi ale poveștii. Unul în subteran, cu mult gri, cu oameni supărați că nu mai au loc de muncă, că totul se duce de râpă. Personajul central al acestui segment este minerul Cătălin Cenușă, care, ca mulți alții, intră în șut fără certitudinea că va ieși cu bine. Celălalt segment, de suprafață, este legat de Ion Barbu, fost topograf la mină, devenit artist și activist, cu o gândire neconvențională și cu mult umor. Până la autopersiflare. Cele două planuri se întrepătrund, susținând, fără vorbe mari, același scop – salvarea unei bucăți de istorie.
     Documentarul a fost proiectat întâi la Petrila, la TIFF Cluj, apoi la București, în sala Cinema Muzeul Țăranului Român. Regizorul Andrei Dăscălescu a venit însoțit de cei doi eroi și de echipă, iar moderatorul discuției a fost Ionuț MareșPlaneta Petrila este produs de Tapioca Film și HBO și este acum în cinematografe.
 
     Andrei Dăscălescu a pornit în aventura realizării documentarului mânat de dorința de a ajuta la împlinirea unei cauze, pentru că este, așa cum spune, un activist. Implicat sentimental în această poveste, a cerut ajutorul producătoarei Anamaria Antoci și monteurilor Mircea Olteanu și Ștefan Pârlog pentru a finaliza proiectul.
 
     Pentru Anamaria Antoci, Planeta Petrila este debutul în producția de documentar, dar și-a asumat ideea din cauza argumentelor lui Andrei Dăscălescu. A participat la procesul de finalizare a scenariului și a montajului. A construit o schemă de finanțare, găsind ajutor la HBO.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 
 
(25.06.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anamaria antoci, andrei dascalescu, documentare romanesti, hbo romania, planeta petrila film, tapioca film

Opinii: