REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPeste 40 de filme, expoziții și concerte la FFIR 2017


     Cea de-a noua ediție a Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov (FFIR) va avea loc între 28 iulie și 6 august 2017, perioadă în care în grădina Cetății Râșnov, la cinematograful Amza Pellea, în Biserica Evanghelică și în Piața Unirii din oraș vor fi proiectate peste 40 de producții cinematografice, vor avea loc expoziții, un salon de carte cu 15 edituri invitate, peste 10 evenimente speciale și concerte și Școala de Vară Astra. Tema principală a FFIR 2017 este „Globalizarea Populismului”.
     FFIR continuă parteneriatul cu Festivalul de Film Istoric de la Bordeaux și anul acesta, cunoscutul cineast și selectioner francez, Pierre-Henri Deleau, revenind în România, la Râșnov.
     Printre filmele propuse de FFIR 2017 se numără documentarele Trump vs Clinton și Varză, cartofi și alți demoni (regia Șerban Georgescu), o satiră a realităților curente din agricultura europeană, în naraţiunea regizorului însuşi.
     Una dintre surprizele acestei ediții este avanpremiera filmului documentar Brașov 1987 - doi ani prea devreme, produs de Muzeul de Istorie Brașov și Televiziunea Română, în regia lui Liviu Tofan, la care echipa festivalului a asigurat documentarea și producția executivă.
     Încălcarea drepturilor civile este tema principală în filmul Loving (regia Jess Nichols), un omagiu adus curajului avut de un cuplu interrasial, Richard și Mildred Loving, care a petrecut primii 9 ani de căsătorie luptând pentru dreptul de a trăi ca o familie în orașul natal. Inspirat de istoria recentă discriminatorie a Statelor Unite ale Americii, Hidden Figures spune povestea ascunsă a femeilor afro-americane matematicieni care au contribuit la ascensiunea agenției spațiale NASA. Race (regia Stephen Hopkins) spune povestea lui Jesse Owens, un atlet de culoare care a făcut istorie pentru Statele Unite ale Americii care la început nu i-au oferit recunoștința binemeritată. Alte filme care vor putea fi văzute la Râșnov sunt: Neruda (regia Pablo Larraín), Land of Mine (regia Martin Pieter Zandvliet), How to Change the World (regia Jerry Rothwell), We Are Many (regia Amir Amirani), (M)ucenicul (regia Kirill Serebrennikov), La drum cu tata (regia Anca Miruna Lăzărescu) și 6,9 pe scara Richter (regia Nae Caranfil).
     Printre evenimentele pregătite pentru vizitatori se numără și cine-concertul “Träume non Traume – Hans Richter şi re-forma filmului german”, ce prezintă pelicule mute de avangardă, cu sound-design original, concertul dedicat centenarului Ion Raţiu, „Moderno in stile antico – muzică de azi la instrumente de ieri”, creaţii româneşti contemporane, cu pasaje din scrieri de Octavian Goga şi Ion Raţiu.
Sub umbrela de evenimente numită Backyard Acoustic, pe scena din grădina Cetății Râșnov vor urca, pe 30 iulie, The Mono Jacks, pe 3 august, Bucium, pe 4 august, Travka, iar pe 5 august, Robin and the Backstabbers vor aduce un performance live inspirat de Reconstituirea, capodopera din 1971 a lui Lucian Pintilie.
     Detalii: www.ffir.ro
(29.06.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: festivalul de film si istorii de la rasnov, ffir 2017, la drum cu tata film, reconstituirea film, varza, cartofi si alti demoni film

Opinii: