REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPe platourile filmului “Lumea e a mea”, regizat de Nae Tănase


     Platoul de filmare pentru o secvenţă din filmul Lumea e a mea este Clubul Fratelli. În afară de echipa tehnică şi de cei câţiva actori, locul este plin de tineri, de fum şi căldură. Agitaţia permanentă şi numeroasele repetiţii pentru un singur cadru ridică şi mai mult temperatura din club. Câţiva figuranţi s-au uitat direct în cameră şi se mai trage o dublă.
 

     Regizorul Nicolae Constantin Tănase, zis Nae, debutează în lung-metraj. A fost premiat pentru scurtmetrajul Blu la Festivalul de Film Transilvania, în 2012, şi la Best International Short Film din Portugalia. Tot pentru Blu a fost nominalizat la două premii Gopo şi la Premiul „Tânără Speranţă”, pe care l-a câştigat. Pentru dezvoltarea proiectului Lumea e a mea a primit un stagiu de rezidenţă la Berlin, în 2011.
Pe platoul de filmare, un glas puternic dă comenzi. În semi-întunericul clubului, cu greu îl recunoşti pe actorul Alin State, care este aici asistent de regie, sau „first”, cum spune această generaţie. Am vrut să aflăm ce motiv are pentru schimbarea de registru. Alin State şi Nae Tănase au fost colegi la UNATC şi au lucrat împreună la multe proiecte. Amândoi au o energie specială, pe care o dă pasiunea pentru ceea ce faci. Pe Alin State l-am văzut la începutul acestui an în filmul Rocker, regizat de Marian Crişan.
     Lumea e a mea este o producţie independentă, realizată cu o echipă foarte tânără, cu bani puţini şi mult entuziam. Scenariul este scris de Raluca Mănescu, care face parte şi din echipa de producţie. Pentru că avea nevoie de interpreţi foarte apropiaţi de vârsta personajelor, Nae Tănase a dat un anunţ pe facebook pentru a găsi tineri pasionaţi de film.
Ana Maria Guran şi Florin Hriţcu sunt cei doi tineri din rolurile principale. Ana Maria este aspirantă la actorie, dar Florin tocmai a terminat UNATC. A mai avut un rol secundar în Ceva bun de la viaţă, regizat de Dan Piţa.
Slab şi agitat, Nae este în continuă mişcare. Toată lumea îl strigă, îl întreabă câte ceva. De la repetiţiile cu actorii la video assist, apoi la directorul de imagine Daniel Kosuth şi la verificarea materialului filmat, regizorul a făcut mai mulţi kilometri în două ore. Adrenalina din aer se simte de îndată ce treci de uşa clubului. Regizorul Nicolae Constantin Tănase are un pariu de câştigat, cel cu sine şi cu pasiunea pentru meseria pe care şi-a ales-o. Pe de altă parte, Nae simte responsabilitatea pentru resursele puse în joc. Producătorii filmului sunt Tudor Giurgiu, de la Libra Film, şi Radu Stancu, de la casa de producţie deFilm. Tudor Giurgiu are cuvinte de laudă despre tânărul său confrate. „Cred că Nae este cea mai proaspătă nouă voce a cinemaului românesc şi am mare încredere în filmul lui de debut”, a zis Giurgiu.
Filmul Lumea e a mea va fi distribuit în România de Transilvania Film, iar premiera va avea loc în vara lui 2014.


 

(14.10.2013)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alin state, daniel kosuth, libra film, lumea e a mea film, nicolae constantin tanase, raluca manescu

Opinii: