REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPatru filme româneşti la Göteborg


                                                                                                                                                                                                                                       

     Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg, 24 ian - 3 feb, are 43 de filme în selecţia Five Continents. Patru dintre ele sunt din România: O vară foarte instabilă, regia Anca Damian, Carmen, regia Doru Niţescu, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, regia Corneliu Porumboiu, şi Quod Erat Demonstrandum, regia Andrei Gruzsniczki. Anca Damian şi Grant Keir, producătorul filmului O vară foarte instabilă, vor fi prezenţi la festival.
     Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg are mai multe programe, în cadrul cărora sunt incluse 500 de filme din 84 de ţări. În acest an, se organizează Focus Rusia şi Focus Nordic Islanda. Afişul pentru cea de-a 37-a ediţie a festivalului este creat de Pussy Riot, “pentru a marca Focus Rusia, o selecţie importantă de filme ruseşti, dar şi pentru a lua atitudine faţă de condiţia cineaştilor, pentru că libertatea de expresie şi drepturile omului trebuie respectate oriunde în lume şi pentru orice individ”, spune Marit Kapla, directorul artistic al festivalului.
Ralph Fiennes este invitat special şi va primi Dragonul de Onoare, iar Dragonul Nordic de Onoare îi este acordat lui Baltasar Kormákur, regizor islandez care face carieră la Hollywood (Contrabanda, 2 Guns).
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cand se lasa seara peste bucuresti sau metabolism, carmen, film romanesc in strainatate, o vara foarte instabila, quod erat demonstrandum

Opinii: