REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Paștele gâștelor”, de Luca Marius: Dacă într-o noapte, un copil


     În această seară vă prezentăm scurtmetrajul Paștele Gâștelor (2017) de Luca Marius, o dramă atmosferică, nelipsită de umor, care explorează micile-marile peripeții ale copilăriei. O poveste despre frică şi paradoxul pe care ea îl naşte, acela că fuga de consecinţe are un preţ mai mare decât asumarea lor. 
     Lăsat de părinţi să aibă grijă de gospodărie în lipsa lor, Petruţ, un băiat de 10 ani, otrăveşte din greşeală gâştele din curte. Temându-se de mânia previzibilă a tatălui, ignorând toate avertismentele Alinei, sora sa mai mică, Petruţ fuge de acasă. Traversarea unui lan de porumb în plină noapte îi pune curajul la încercare, iar izbucnirea unei ploi torenţiale îl sileşte să-şi revizuiască planul. Paștele gâștelor este unul dintre cele patru proiecte câștigătoare ale concursului „Camera 9”, organizat de Scena 9 în parteneriat cu Les Films de Cannes à Bucarest în 2016. Concursul s-a adresat studenţilor facultăţilor de film din România, într-un demers pentru descoperirea şi susţinerea următoarei generaţii de regizori pasionaţi de cinema-ul de autor. 
     În competiție au fost 39 de proiecte cinematogafice înscrise de studenţi ai facultăţilor de film din ţară, iar juriul, format din Cristian Mungiu, Flavia Popa, Luiza Vasiliu şi Tudor Reu, a ales patru dintre ele. Proiectele câştigătoare au fost Petrecere privată - Octavian Chelaru (UNATC), Paştele gâştelor - Marius Luca (Universitatea Hyperion), Emigranţii - Andra Salaoru (Universitatea Babes-Bolyai) şi Cumulonimbus - Ioana Mischie (UNATC).
     Paștele gâștelor a câștigat Premiul publicului la Festivalul Internațional de Film Studențesc HyperFest în 2018, a făcut parte din competiția Festivalului Indie al Producătorilor de film Independenți IPIFF și a avut parte de o proiecție specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest în 2017, împreună cu celelalte trei proiecte câștigătoare.
     Pentru Luca Marius experiența primului său proiect de scurt metraj a fost una completă: „a fost ca un botez, nu unul cu dans, sarmale şi ursitoare, ci cu spaime, îndoieli şi decizii. Totul a fost la extrem. Dar niciodată nu m-am simţit mai viu ca în cele câteva luni cât a durat toată povestea. Cât şi cum m-a ajutat acest concurs se va vedea abia la filmul următor, însă până atunci le mulţumesc tuturor celor care mi-au dat ocazia să trăiesc experienţa asta.”
Detalii: cinepub.ro
(19.11.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: luca marius, pastele gastelor film, premiera cinepub

Opinii: