REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film“Paşaport de Germania”, premieră HBO în 27 noiembrie


Documentarul regizat de Răzvan Georgescu şi produs de HiFilm, Februar Film şi HBO este difuzat în premieră la HBO joi, 27 noiembrie, de la ora 20:00.

Paşaport de Germania, prezentat la Astra Film anul acesta, este povestea celui mai amplu negoţ de oameni din Europa secolului XX: vânzarea organizată, sistematică a întregii populaţii germane din România către Republica Federală Germania. Documentarul se axează pe istoriile personale ale celor direct afectaţi de acest transfer. 
În timpul prezenţei lor continue de 850 de ani în Transilvania şi de peste 200 de ani în Banat, germanii au înfruntat vitregiile naturii, valurile de mongoli şi epidemiile, s-au opus tentativelor de asimilare ale maghiarilor şi românilor, au îndurat deportările în Bărăgan şi în Uniunea Sovietică. În ciuda greutăţilor, au prins rădăcini aici şi s-au bucurat de o poziţie socială confortabilă. Până când s-a pus la cale negoţul, iar germanii au dispărut – peste noapte – din România. 
Cum a fost posibil să vinzi un întreg grup etnic, aproximativ 245.000 de germani, din România comunistă, între 1968 - 1989? Ce motive au stat la baza dispariţiei a 850 de ani de cultură din România în 22 de ani, într-o clipire istorică? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care încearcă să găsească răspuns noul documentar, Paşaport de GermaniaFilmul va fi disponibil şi pe HBO GO. 
Detalii: www.hbo.ro

Cuvinte cheie: alexandru solomon, astra film festival 2014, documentar romanesc, hbo romania, pasaport de germania, razvan georgescu

Opinii: