REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmParticipanții Aristoteles Workshop #14


     Cea de-a 14-a ediție a atelierului de film documentar Aristoteles Workshop și-a selectat participanții. 12 tineri cineaști cu experiență în domeniul audiovizualului vor porni, începând cu 1 august, într-o aventură cinematografică de excepție, sub îndrumarea unor profesioniști din lumea filmului internațional. Timp de cinci săptămâni, ei vor parcurge toate etapele de producție, explorând împrejurimile localității Beliș, din județul Cluj, pentru a realiza patru filme documentare inspirate de realitățile locale.
     Procesul de selecție din acest an a fost unul extrem de intens, iar numărul de aplicanți cu portofolii remarcabile a depășit așteptările organizatorilor. Surprinzătoare este și diversitatea țărilor în care artelierul prezintă un mare interes pentru tinerii cineaști. Dincolo de granițele continentului european, Aristoteles Workshop a atras atenția realizatorilor de film din toate colțurile lumii, începând cu Europa și ajungând în Afganistan și Africa de Nord, trecând prin Statele Unite și până în India.
     Participanții selectați în acest an de către o comisie de profesioniști, provin din Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, România, Statele Unite ale Americii, Ucraina și Ungaria. În cadrul atelierului, aceștia vor forma patru echipe de lucru, a câte trei studenți – un regizor, un operator și un editor – și vor avea la dispoziţie cinci săptămâni pentru realizarea unui documentar, parcurgând toate etapele procesului, de la găsirea subiectului, la filmare și post-producție.
     Primele trei zile de workshop vor fi dedicate dimensiunii teoretice. Masterclass-ul de film documentar va fi susținut de Arne Bro, cineastul danez care conduce Departamentul de Film Documentar și Studii TV a Școlii Naționale de Film din Danemarca. Alături de el, regizoarea daneză Lotte Mik-Meyer, profesor de film documentar și studii de televiziune, va împărtăși participanților din vastele sale experiențe din zonele de conflict. Invitat pentru prima dată la Artistoteles Workshop, Isidore Bethel a produs și montat filme care, de-a lungul timpului, au fost difuzate de Televiziunea publică din America și au fost proiectate în Competiția Oficială de la Cannes și la MoMA. Cineastul îi va îndruma pe toți cei 12 participanți în etapa de identificare a subiectului, sprijinindu-i apoi în documentarea, filmarea și editarea materialelor, împreună cu Lotte Mik-Meyer și Laurent Becue-Renard - multi-premiatul regizor și producător, creatorul trilogiei Genealogy of Wrath.
     Participanții la ediția de anul acesta sunt: David Power (regizor, Italia), Sam Bassett (regizor, Marea Britanie), Bronte Stahl (regizor, SUA), Vasile Todinca (regizor, România), Olya Chernykh (director de imagine, Ucraina), Maciej Thiem (director de imagine, Polonia), Bence Prokop (director de imagine, România), Lorenzo Fabbro (director de imagine, Italia), Julia Elger (editor video, Germania), Ieva Sakalyte (editor video, Lituania), Claudia Alexandru (editor video, România), Voicu Mureșanu (editor video, România).
      Aristoteles Workshop (AW) a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte, pentru a susţine o nouă generaţie de cineaşti de film documentar, cu o experienţă anterioară în film sau producţia video. Începând cu 2018, Aristoteles Workshop este organizat în parteneriat cu Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Film, Masterul de Film Documentar și cu cinepub.ro, platforma unde filmele românești se văd gratuit și legal de oriunde din lume.
     Ediția cu numărul 14 a atelierului va avea loc între 1 și 31 august, la Beliș, județul Cluj, și este finanțată de Consiliul Național al Cinematografiei, Uniunea Cineaștilor din România și DacinSara.
     Echipamentul tehnic pentru editare pus la dispoziție de NOUMAX.
     Detalii: www.aworkshop.org
 
(03.07.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: aristoteles workshop 2019, bence prokop, claudia alexandru, dan nutu, vasile todinca, voicu muresanu

Opinii: