REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmOWR #13: în sfârșit se întâmplă!


     Eforturile din ultimele luni ale întregii echipe One World Romania și ale partenerilor festivalului sunt încununate de faptul că edția a treisprezecea va avea loc, în ciuda condițiilor excepționale, atât fizic cât și online, între 21 și 30 august. 
     În centrul acesteia se va afla Omul fără o identitate clară în mentalul majorității, în același timp urban și rural - pe scurt, străinul, minoritarul, marginea, periferia și tot ceea ce nu e inclus în acea majoritate. El poate fi asociat, în funcție de context, la fel de bine cu o persoană de etnie romă, cu o persoană homosexuală, cu o persoană săracă sau cu un refugiat sau imigrant. Cea mai mare parte a filmelor din program vor fi proiectate într-una din cele șase locații în aer liber: Verde Stop Arena, Cinema Elvire Popesco, Contego - The Coffee Factory, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București, Cinema Muzeul Țăranului și Mercato Kultur. Proiecțiile vor avea loc doar seara, concomitent în toate spațiile.
     Filmele din competiție, care vor oferi o panoramă a cinema-ului documentar actual în ce are el mai ambițios din punct de vedere conceptual și formal și care vor fi pentru prima oară evaluate de un juriu format din specialiști români și internaționali, se vor vedea seară de seară la Contego - The Coffee Factory. 
     Secțiunea principală a ediției de anul acesta a festivalului, intitulată „Habar n-ai tu cât te iubesc” va fi dedicată minorității rome, cu ocazia unui moment simbolic în istoria mentalităților în societatea românească: în sfârșit, după mai bine de un secol și jumătate de la desființarea robiei, cei care și-au eliberat mintea de stigmata față de romi i-au depășit ca pondere pe cei care încă nu îi acceptă ca egali în societate. Cele douăsprezece filme vor fi proiectate la Verde Stop Arena, iar fiecare seară se va încheia cu un eveniment special aflat în relație cu tema centrală.
     Toate evenimentele din cadrul festivalului se vor derula în conformitate cu normele sanitare impuse de autorități, care vor fi obligatorii atât pentru spectatori cât și pentru echipă, în vederea protejării sănătății tuturor.
    În paralel, toate filmele vor fi de asemenea disponibile online pe site-ul festivalului și pe platforma Eventbook pe toată durata festivalului. 
     În curând se va comunica programul final, moment în care se vor pune din nou în vânzare biletele și abonamentele. Între timp, puteți găsi pe site-ul festivalului detalii despre fiecare film în parte, despre secțiuni (despre justiție, feminism, valența politică a intimității și multe altele) și despre cineaștii onorați în cadrul ediției de anul acesta - ca spre exemplu Ross McElwee și Chantal Akerman, cărora li se dedică câte o retrospectivă.
Detalii: One World Romania


Galerie Foto

Cuvinte cheie: one world romania 2020

Opinii: