REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Otto Barbarul”, de Ruxandra Ghițescu. Punk Is Not Dead.


     Vineri după-amiază într-un oraș eliberat de oameni și mașini. Căldură moderată, de aprilie. În curtea Colegiului Național Sfântul Sava e platou de filmare pentru Otto Barbarul, scris și regizat de Ruxandra Ghițescu. Glumesc și fac o trimitere la politica europeană privind prezența femeilor în industria cinematografică, pentru că avem o regizoare, o producătoare – Iuliana Tarnovețchi, o directoare de imagine – Ana Drăghici, o directoare de casting – Florentina Bratfanof, production designer Mălina Ionescu, o monteuză – Dana Bunescu. Nu mai punem la socoteală actrițele – Ioana Bugarin, Ana Radu, Mihaela Sîrbu, Ioana Flora. Nimeni nu s-a gândit la directiva europeană, dar așa s-a coagulat echipa.
     Cu intuiția cineastului în căutare de povești, Ruxandra a ales povestea unui tânăr punkist pentru a debuta în regia de lungmetraj. Declicul a fost un interviu cu Otto (Octavian Albu), găsit cu mai mulți ani în urmă, într-o revistă. L-a cunoscut, a vrut să știe mai multe despre mișcarea punk, a țesut o poveste în spiritul rebel al acesteia. Dezvoltată în mai multe laboratoare de scenaristică, prima variantă a ficțiunii a convins-o pe producătoarea Iuliana Tarnovețchi de la Alien Film să intre în proiect. Au trecut câțiva ani, au primit o foarte mică finanțare de la CNC, deși proiectul a fost premiat la diferite festivaluri internaționale. În luna aprilie 2019 au avut loc filmările, la București.
     După un casting îndelungat, pentru rolul principal a fost ales Marc Titieni, student la Scenaristică UNATC, chiar dacă a moștenit ceva ADN actoricesc de la părinți și a jucat în Domestic. Alegerea Ruxandrei Ghițescu și a directoarei de casting Florentina Bratfanof a fost și pe placul lui ”The Real Otto”, așa cum era strigat Octavian Albu pe platoul de filmare. A făcut cursuri de chitară cu Marc și regia muzicală a filmului. După ce a terminat studii de Filosofie, Octavian este student la Master de sunet la UNATC. Pentru el, spiritul punk s-a transformat, dar tot rebel este.Titlul nostru - Punk Is Not Dead - este, evident, o trimitere la un album clasic, ”Punk’s Not Dead” (1981), al trupei The Exploited.
     Otto Barbarul este acum în post-producție și va avea premiera în 2020.  
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(20.05.2019)

Cuvinte cheie: alien film, ana draghici, iuliana tarnovetchi, making of otto barbarul, marc titieni, otto barbarul film, ruxandra ghitescu

Opinii: