REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



“Orizont” în competiția oficială a Tallin Black Nights


Cel de-al treilea lungmetraj regizat de Marian Crișan, Orizont, va avea premiera mondială luna viitoare, în cadrul Tallin Black Nights Film Festival (13-29 noiembrie 2015).

     Pelicula, o adaptare liberă după nuvela “Moara cu noroc” de Ioan Slavici, a fost inclusă în competiția oficială a celei de-a 19 ediții a evenimentului din capitala Estoniei. Tallin Black Nights Film Festival este unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice la nivel mondial, fiind considerat de categoria A, alături de festivaluri precum Cannes, Berlin, Veneția, Locarno, Karlovy Vary.
     Orizont este povestea lui Lucian (András Hatházi) şi a Andrei (Rodica Lazăr) – soţ şi soţie, care, încercând să îşi găsească „norocul”, preiau în adminstrare o cabană pierdută undeva în Munţii Apuseni. Lucrurile par să meargă bine, până când Lucian realizează că tot ce se întâmplă pe munte şi la cabană e controlat de Zoli (Bogdan Zsolt), un cap al mafiei tăierilor ilegale de păduri. Din distribuție mai fac parte Emilian Oprea, Maria Seleș, Ioan Paraschiv, Valeriu Andriuță, Elena Purea.
“Cu un scenariu inspirat de nuvela „Moara cu Noroc”, de Ioan Slavici, Orizont nu îşi doreşte să fie o ecranizare fidelă a textului, ci o adaptare modernă a  intrigii, care este adusă în România de azi. Filmul îşi propune, mai degrabă, rediscutarea temelor principale ale nuvelei, într-o stilistică diferită de cea din ecranizarea clasică, căreia îi aduce un omagiu cinematografic” declară regizorul Marian Crișan. “Filmul e construit pe intriga originală, clădind tensiune în jurul lui Lucian, un tată și un soț care ajunge la extreme pentru a-și proteja familia”, mai adaugă Marian Crișan.
Imaginea este semnată de Oleg Mutu, montajul a fost realizat de Tudor Pojoni, scenografia Simona Pădurețu, iar Alexandra Alma Ungureanu a fost responsabilă de costume. 
Orizont este produs de Solar Indiejuction, Mandragora Movies și Rova Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Producători : Viorel Sergovici, Bobby Păunescu, Mihai Dorobanţu, Marian Crişan.
În România “Orizont” va fi lansat în cinematografe în prima parte a anului 2016.


Galerie Foto

Cuvinte cheie: black nights tallin fest, marian crisan, oleg mutu, orizont film, rodica lazar

Opinii: