REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



One World România 2015


Festivalul care uneşte lumea prin documentare ne-a dus, în acest an, pe kino-maidan, locul unde oamenii iau atitudine în faţa puterii, la Kiev, Sao Paulo sau Bucureşti.
One World România (16-22 martie) a adunat mult public şi a creat o atmosferă deschisă oamenilor, ideilor, discuţiilor, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, Muzeul Ţăranului Român, dar şi în spaţii neconvenţionale.
De la avanpremiere online până la documentarele din secţiunea Sahia Reloaded, de la Marele circuit turistic al demolatorilor de istorie până la "Demo +/- Craţie"  toate au încăput în programul intens al festivalului.
Retrospectiva One World l-a avut ca invitat pe producătorul german Heino Deckert, iar la întâlnirea moderată de Alexandru Solomon„3 regizori – 3 metode”, au venit Alexander Nanau (Toto şi surorile lui), Teodora Ana Mihai (Waiting for August) şi Andrei Schwartz (Outside), trei cineaşti români care locuiesc în Germania şi Belgia, dar se întorc în România pentru proiecte de documentar. Cei trei regizori şi-au adus filmele în festival şi au participat la întâlnirea cu publicul.
Juriul de liceeni a decis că filmul Pixadores, regizat de Amir Escandri, merită Best Karma Award. Producătoarea Miia Haavisto a primit trofeul,  o machetă a kino-maidanului de la Bucureşti, realizată de Ilinca Păun Constantinescu.
Documentarele din festival vor avea mai multe proiecţii, iar filmele de la Studioul Sahia vor intra în colecţia pe dvd a festivalului.
La această ediţie, organizatorii au colaborat cu Centrul Naţional al Dansului.
One World România este un festival organizat de Asociaţia One World România & Centrul Ceh Bucureşti, în parteneriat cu Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Evenimentul este susţinut de Uniunea Cineaştilor din România, Fundaţia ERSTE, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, RoAid - Programul Romaniei de Cooperare pentru Dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti.
Partenerii One World România sunt Ambasada Republicii Cehe în România, Institutul Francez din România, Ambasada Franţei în România, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Ambasada Statelor Unite ale Americii în Bucureşti, Fundaţia Raţiu din Marea Britanie, Goethe-Institut Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Regala a Danemarcei, Ambasada Finlandei în România, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Ambasada Elveţiei în România, British Council România, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Abis, DocuMentor, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Frontline Club Bucureşti, CEZ România.
Detalii: www.oneworld.ro / facebook
Imagine: Dan Tuculescu  
 

Cuvinte cheie: alexandru solomon, documentare despre drepturile omului, festival de film documentar, kino maidan 2015, one world romania 2015

Opinii: