REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmOne World Romania #13. Prima zi


     
     Ediția a 13-a a festivalului internațional de film documentar și drepturile omului One World Romania începe astăzi, vineri 21 august. Deschiderea oficială va avea loc la ora 19.30, la Verde Stop Arena, cu proiecția filmului Acasă, de Radu Ciorniciuc. Alte filme, inclusiv primul titlu al competiției internaționale, vor fi proiectate simultan în alte patru locații. 
     Așadar, filmul ce va da startul celei de-a 13-a ediții a festivalului este debutul lui Radu Ciorniciuc, premiat la Sundance și la TIFF și care rulează pentru prima oară în București. Acasă urmărește traiul cotidian al familiei Enache, care locuiește în Delta Văcărești - un fantastic teatru de război dintre civilizație și natură aflat în inima capitalei. Proiecția de la Verde Stop Arena se va desfășura în prezența regizorului, a producătoarei Monica Lăzurean-Gorgan și a protagoniștilor filmului.     
  •     Sezonul nisipului - Rezidența BRD Scena 9, ora 20.30
     Cel dintâi film din competiția internațională - competiție care se va solda anul acesta cu un premiu acordat pentru prima oară de un juriu de profesioniști - este Sezonul nisipului, de Pham Thu Hang. Protagoniști sunt cinci bărbați care trăiesc într-o regiune din Vietnam devastată de ofensiva americană și își petrec zilele într-o lentoare ordonată de micile activități și discuții zilnice, fie aprinse, fie pline de glume și cântări spontane. 
  •      Marșul lui Sherman - Institutul Balassi, ora 20.30
     McElwee intenționase inițial să facă un film despre urmările „războiului total” dus de generalul Sherman în timpul Războiului de Secesiune. Dar o despărțire îl debusolează complet și astfel, explorările sale aparent lipsite de direcție prin Sudul Statelor Unite ajung să ne reveleze mai multe detalii despre relația sa complexă cu aceste locuri și oamenii care le populează decât despre un eveniment istoric precis. 

     Marșul lui Sherman deschide retrospectiva dedicată lui Ross McElwee, în cadrul căreia vor fi proiectate șapte filme ale documentaristului american, realizate pe parcursul a mai bine de 35 de ani.
  • Heimat e un spațiu în timp - Cinema Muzeul Țăranului, ora 20.30
     Cum ar arăta, în imagini, evoluția identității naționale în Germania secolului trecut? Thomas Heise ne oferă șansa de a o explora, punând în scenă mai multe povești trăite de oameni din patru generații ale familiei sale, care devin astfel o reflexie a unor evenimente contradictorii din istoria Germaniei. Întâmplările sunt repovestite din perspectiva cuiva aflat în interiorul Republicii Democrate Germane, țara de baștină a cineastului, o țară ce nu mai există.
     Heimat e un spațiu în timp face parte din secțiunea Trendsetters, ce conține filmele unor cineaști care mânuiesc cu o remarcabilă îndemânare limbajul artei pe care o exersează și care o împing neîncetat spre noi teritorii.
  • Cu drag, sora ta- Cinema Elvire Popesco, ora 22.15

     Zeci de femei din regiuni diferite ale Statelor Unite ale Americii, de vârste, rase, etnii și din clase sociale amestecate, citesc în fața aparatului de filmat scrisori trimise de alte femei, cu o jumătate de secol în urmă, redacției Ms., prima revistă feministă mainstream. Dacă inițial par o serie de performance-uri brechtiene lipsite de variații, treptat conexiunile dintre femeile din trecut și cele din prezent devin tot mai evidente și mai complexe.
     Cu drag, sora ta este primul film al secțiunii Girls just wanna have fundamental rights, care celebrează puterea femeilor de pretutindeni, din spatele și din fața camerelor. 
Detalii: OWR
 
(21.08.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: acasa my home film, monica lazurean-gorgan, one world romania 2020, radu ciorniciuc

Opinii: