REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Omul Pasăre”, un nou documentar HBO Europe, din 23 octombrie


Producţia originală HBO Europe, Omul pasăre, regizată de Alexandru Mavrodineanu şi coregizată de Mihai Grecea, va fi difuzată în premieră pe 23 octombrie, de la ora 20:00, la HBO.

Omul pasăre este “Mami” Mihăiţă Nicolae, un pilot de 78 de ani, care doreşte să câştige, pentru a zecea oară, Campionatul Naţional de Planorism. Indiferent dacă va câştiga sau nu, participarea lui va marca încă un record pentru aviaţie şi un armistiţiu în lupta sa cu timpul. 
“Îi admir şi îmi place să îi susţin pe cei care, în lupta zilnică, reuşesc să încline balanţa înspre pasiune şi bunăvoie. Mami, după părerea mea, este un exemplu aproape didactic de un asemenea om, aproape un arhetip, şi dorinţa mea este ca aceste modele să fie împărtăşite cu un public cât mai larg. Poate că un procent dintre spectatori, fie el cât de mic, se va simţi inspirat sau va prinde curaj să facă ce îi sugerează sufletul, îmbogăţind astfel societatea cu un spirit mai liber, a declarat Alexandru Mavrodineanu, regizorul filmului. 
“Momentul în care Alexandru Mavrodineanu, prieten cu Mami şi fost elev de-al său, a venit, în decembrie 2012, să mă întrebe cum mi s-ar părea un film despre Mami, mi-a răsturnat perspectiva. Prin perdeaua de fum care îl înconjura pe erou, am început să-l descopăr pe omul Nicolae Mihăiţă. Cu Alex făcusem echipă bună pe teritoriul aeronautic, aşa că am primit cu optimism propunerea de a face împreună un film despre cel mai în vârstă pilot activ din România”, a declarat Mihai Grecea, co-regizor al filmului.
Până în acest moment, HBO a produs în România zece documentare originale: Nunţi, muzici şi casete video (r. Tudor Giurgiu), Apocalipsa după şoferi (r. Alexandru Solomon), Australia (r. Claudiu Mitcu), Lumea văzută de Ion B. (r. Alexander Nanau), Circul Vesel (r. Claudiu Mitcu), The Shukar Collective Project (r. Matei-Alexandru Mocanu), Victoria (r. Adi Voicu, Ana Vlad), Doina Groparilor (r. Pavel Cuzuioc), Vorbitor (r. Radu Muntean şi Alexandru Baciu), Anul dragonului (r. Iulian Ghervas şi Adina Popescu). Continuă seria acestora cu producţia Omul pasăre, regizată de Alexandru Mavrodineanu şi coregizată de Mihai Grecea. 
Omul pasăre este un documentar produs de HBO Europe în România. Filmul va fi disponibil şi pe HBO GO, începând cu 23 octombrie. 
Un alt documentar HBO, Toto şi surorile lui, regizat de Alexander Nanău, va avea premiera în decembrie 2014.
Detalii: www.hbo.ro

Cuvinte cheie: alexandru mavrodineanu, documentare romanesti, hbo europe, hbo romania, mami mihaita nicolae, mihai grecea, omul pasare

Opinii: