REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film“O vară de neuitat” la TV5 Monde


Lungmetrajul O vară de neuitat, regizat de Lucian Pintilie, va fi difuzat de canalul francofon TV5Monde duminică, 30 noiembrie, la ora 22.00 (ora României).


     Povestea filmului se întâmplă în România anilor 1920. Marie-Therese von Debretsy (Kristin Scott-Thomas), o femeie extrem de frumoasă, soţia căpitanului Dimitriu din Armata Română (Claudiu Bleonţ), refuză avansurile generalului Ipsilanti (Marcel Iureş). În consecinţă, familia ei este trimisă într-o garnizoană izolată, de cealaltă parte a Dunării, în Dobrogea. Pentru a răzbuna uciderea unor grăniceri români de către bandiţii macedoneni, căpitanul Dumitriu primeşte ordin să împuşte săteni bulgari nevinovaţi. Între soţia sa şi prizonieri se naşte o legătură emoţională foarte puternică. Căpitanul Dimitriu refuză să îndeplinească ordinul. Din distribuţie mai fac parte Olga Tudorache (Doamna Vorvoreanu) şi George Constantin (generalul comandant Tchilibia). 
O vară de neuitat / Un été inoubliable  este o producţie România-Franţa şi a fost prezentat în Selecţia oficială a Festivalului de la Cannes 1994. Filmul a fost proiectat la Divan Film Festival 2014, în prezenţa regizorului Lucian Pintilie.
TV5Monde are mai mult de 2,9 milioane de telespectatori români pe săptămână, România fiind primul bazin de audienţă în Europa (cu excepţia Franţei, Belgiei şi Elveţiei) şi al treilea din lume. Prezent în România din 1990, canalul TV5Monde se implică în proiecte culturale şi educaţionale, realizate prin colaborarea dintre Franţa şi România. 
Detalii: www.tv5monde.com

Cuvinte cheie: claudiu bleont, divan film festival, filme romanesti, george constantin, lucian pintilie, o vara de neuitat, tv5monde

Opinii: