REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



​O vacanță cu animația


     Cronica animației
     A vedea desene animate „pe săturate” este unul dintre visele de vacanță ale copilăriei. El devine realizabil dacă ai norocul să te afli vara pe litoral unde, de doi ani încoace, are loc vreme de două luni o adevărată săr­bătoare a artei a opta. Inițiate într-un elan de inspirație de întreprinderea cinematografică a județului Constanța, „Zilele filmului de animație” se află la a doua ediție. Festinul începe la sfârșitul lui iunie la gradina „Albatros” din Mamaia în jurul căreia roiesc sute de co­pii atrași de panourile uriașe reprezentând eroii ce vor fi văzuți în plină acțiune pe ecran. În prim plan: personajele născocite de realizatorii de la „Animafilm”. Nu este un gest de încurajare al „autohtonilor” căci organiza­torii au avut ideea confruntării într-un același spectacol, a producției naționale cu pelicule semnate de legendarul Disney. Cuplate cu peripețiile lui Mickey, Pluto sau ale celor 101 dalmațieni, filmele realizatorilor români n-au fost eclipsate de glamour-ul marelui mag. Foamea de animație a publicului nostru nu se hrănește după o singură rețetă.
     Cei aproape două mii de spectatori „pe seară” de la Mamaia au primit cu entuziasm programul de aproape o oră de animație au­tohtonă și au luat în serios invitația regizoru­lui Victor Antonescu, prezent la deschiderea „Zilelor" de a aplauda daca le place sau de „a bâzâi ca bondarii” dacă nu. Nici un bâzâit nu s-a auzit în cinematograful străjuit de stele. Dacă nu a mirat pe nimeni participarea afec­tivă a copiilor la aventurile din Cei trei mus­chetari, serial realizat în vervă parodică de animatorul care s-a dat pe mâna sălii, a sur­prins însă respectul față de filmul de autor. Mare iubitor al gagului, publicul alcătuit din mici și mari s-a arătat impresionat și de pute­rea artei a opta de a zămisli un univers poetic sau de „a ilustra idei” cum explica emoționat spectatorilor protagonistul uneia dintre seri, Laurențiu Sîrbu. S-a aplaudat delicata decla­rație de dragoste adresată planetei noastre de Luminița Cazacu prin atașanta Baladă pentru mărgica albastră dar și neliniștitoarea reflecție asupra păcii lumii conținută de ima­ginile din Hiroshima (regia lon Truică). Sala a admirat grația micului protagonist din Țara mea (regia Tatiana Apahideanu) și a urmărit cu duioșie incursiunile în lumea mirifică a copilăriei făcute de Laurențiu Sîrbu în Fe­reastra și Balaurul care nu era ca toți ceilalți. S-a apreciat ținta satirică a peliculelor Teoria relativității de Olimp Vărășteanu și Încur­că-lume de Zeno Bogdănescu și umorul mucalit din Umor sportiv, al veșnic tânărului Gopo. Programatorii nu s-au gândit numai la spectatorii de-o șchioapă ci și la părinții lor care, de dragul animației, au părăsit micile ecrane pe care se desfășurau palpitante întâmplări ale olimpiade.
     Cum era și firesc, majorității i s-a dat însă ceea ce i se cuvenea, adică filme pentru copii amuzante și voioase din care nu lipsesc tâlcu­rile educative. S-au putut urmări peripețiile șoriceilor deveniți muschetari în serialul lui Victor Antonescu din care s-au proiectat pri­mele cinci episoade (Lectura, Prădați, Întâlni­rea, Somn agitat, Miaulady) dar și aventurile pline de candoare și umor ale fluturașilor protagoniști în Trei prieteni, ciclu dedicat de Laurențiu Sîrbu „Șoimilor patriei”. Urmărind Șorțulețul, Căldărușa cu miere și O sămânță năzdrăvană, cei mai mici spectatori află ex­plicația unor fenomene ale naturii din povești fastuos colorate și desenate ce ocolesc inspi­rat tonul didactic.
     Publicul din celelalte stațiuni, Neptun, Ve­nus, Saturn, Eforie Nord, Eforie Sud și Te­chirghiol a avut șansa de a vedea programul amintit în săptămânile următoare. Asaltul gră­dinilor de vară la programul „Zilelor filmului de animație” a demonstrat că arta a opta poate face succese de încasări și că nu me­rită nicidecum statutul de Cenușăreasă a di­fuzării. Mii de copii au fost făcuți fericiți în această vacanță de ideea întreprinderii cine­matografice județene de a scoate desenul animat din alb-negrul televizorului și de a-I proiecta pe marele ecran. Nu întâmplător din tranzistoarele încălzite la soare răzbătea pe toate lungimile de undă un șlagăr al verii, „Îmi plac desenele animate...”
(Cinema nr. 9, septembrie 1984)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cronica animatiei, dana duma, laurentiu sirbu, luminita cazacu, studioul animafilm, tatiana apahidean, victor antonescu

Opinii: